Alrik de Jong
Alrik de Jong Good vibes 3 nov 2015
Leestijd: 1 minuut

Oudste boom van Groot-Brittannië blijkt transgender

De oudste boom van Groot-Brittannië ondergaat ineens een geslachtsverandering. Het gaat om een taxus (ook venijnboom genoemd) in Fortingall, een plaatsje in de Schotse graafschap Perthshire. De boom is naar schatting 5000 jaar oud.

Bessen

De betreffende taxus wordt als mannetje beschouwd, simpelweg omdat hij alleen mannelijke pollen produceert. Een vrouwelijke taxus draagt rode bessen met zaden en die zijn tot de grote verbazing van botanici aangetroffen op de eeuwenoude boom.

Max Coleman van de Royal Botanic Garden Edinburgh ontdekte de rijpe bessen in de taxus. „Ik was stomverbaasd dat een van de takken zich ineens gedraagt als vrouwtje. Dit kan het begin zijn van een totale geslachtsverandering, maar het meest waarschijnlijk is dat het slechts om een deel van de boom gaat”, aldus Coleman tegen Independent.

De taxus is een conifeer, waarvan bekend is dat ze een geslachtsverandering kunnen ondergaan. De zaden van de recent gevonden bessen worden nu opgenomen in een project dat de genetische diversiteit van de taxus, die in heel Europa, de Kaukasus, West-Azië en Noord-Afrika groeit, conserveert.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.