Alrik de Jong
Alrik de Jong Good vibes 2 nov 2015

Zuidpool krijgt meer ijs erbij dan dat er smelt

Antarctica, het continent rond de zuidpool van de aarde, krijgt er meer ijs bij dan dat het verliest. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van NASA op basis van satellietbeelden. Doordat gletsjers steeds sneller stromen verliest de zuidpool ijs, maar door de toegenomen sneeuwval komt er nog meer bij.
Het onderzoek van de NASA druist in tegen onderzoeken van onder meer het International Panel on Climate Change, dat stelt dat de ijsmassa van Antarctica steeds meer afneemt.

Uit het onderzoek van NASA blijkt dat er tussen 1992 en 2001 in totaal 112 miljard ton ijs bij is gekomen. Het gaat hier om de netto groei. In de periode van 2003 tot 2008 is Antarctica 82 miljard ton ijs rijker geworden.

Onderzoeker Jay Zwally van NASA legt uit dat 10.000 jaar geleden de sneeuwval op de Zuidpool toenam. „Aan het einde van de meest recente ijstijd werd de lucht warmer en werd er meer vocht verspreid. Daardoor verdubbelde de sneeuwhoeveelheid die op het ijs viel", aldus Zwally.

Stijging zeespiegel

De extra sneeuw zorgde er voor dat de ijslaag op het continent per jaar 1,7 centimeter dikker werd. En nog steeds groeit de laag voldoende om het smeltende ijs te compenseren. Volgens de NASA is de stijging van de zeespiegel dus niet te wijten aan Antarctica, maar vermindert het continent de stijging juist met 0,23 millimeter.

„Dat is enerzijds een positief gegeven, maar anderzijds betekent dit dat er een andere niet bekende factor de oorzaak moet zijn van de stijging van 0,27 millimeter per jaar", stelt Zwally

Kort samengevat: de onderzoekers van de NASA zijn het ermee eens dat er ijs verloren gaat door smeltende gletsjers, maar beweren dat dit niet zorgt voor een afname van de totale hoeveelheid ijs op Antarctica. De toename van ijs is volgens het onderzoek namelijk groter dan de afname.

„Dat is op zich goed nieuws. Maar als de verliezen van de hoeveelheid ijs met dezelfde snelheid toenemen als tijdens de afgelopen twintig jaar, dan kan de hoeveelheid sneeuw dit over een jaar of twintig à dertig niet meer compenseren, schat ik zo in."

In het onderstaande figuur zie je de toename van de ijsmassa tussen 2003 en 2008.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zuidpool krijgt meer ijs erbij dan dat er smelt
Sluiten