Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Good vibes 14 sep 2015 / 13:47 uur

Julian, dokter van de techniek op WK beroepen

Het WK beroepen (mbo) in São Paulo in Brazilië, is achter de rug. Metro blikt vijf keer terug met de deelnemers aan de vakwedstrijden. Vandaag: de onderhoudsmonteur.

Julian Groen (23). Komt uit: Druten. Is: Nederlands kampioen (2014). Opleiding: ROC Nijmegen mechatronica (Cuyk) en allround machinebouw ROC Tilburg. Resultaat WorldSkills: 4e van de wereld en een Medal of Excellence (bovengemiddelde prestatie, ver boven het gemiddelde zelfs). Werk: vleesindustrie.

Vaak uitleggen

Op WorldSkills 2015 heette Julian Groens discipline met mooie woorden ‘industrial mechanics mill wright’. Als je hem naar de juiste vertaling vraagt, moet de Nederlands kampioen lachen: ,,Onderhoudsmonteur, zo simpel is het.” Nou ja simpel, zijn werk is zo gemakkelijk nog niet. ,,Ik heb het heel vaak moeten uitleggen”, zegt Groen, ,,toen heb ik voor de uitleg maar ‘dokter van de techniek’ bedacht.”

Lees ook: Joris, echte gastheer op WorldSkills 2015.

De dokters van de techniek uit Noorwegen, Australië, en Brazilië betraden het erepodium van het WK beroepen, Julian Groen stond er met een vierde plaats net naast. Hij baalde flink, maar werd toch nog blij toen hij een Medal of Excellence voor een bovengemiddelde puntenscore om de Drutense nek kreeg.

Podiumplek

Hoe heb je WorldSkills in Săo Paulo ervaren?

Het werd een geweldige ervaring. Ik ging eerst alleen voor een podiumplek, maar eenmaal daar maakte het me niet meer uit. Ik had het nooit willen missen en heb gewoon mijn ding en zo goed mogelijk mijn best gedaan.

Waarom wilde je zo graag de kant van de techniek op?

Van kleins af aan ben ik met m’n handen bezig en stond ik altijd in de garage. Mijn vader zit ook in de techniek. Ik wilde van alles doen. Aangezien een onderhoudsmonteur ‘van alles’ doet, van een storing zoeken tot een nieuw onderdeel maken, is dat het geworden.

Waar ligt je toekomst?

Dat weet ik nog niet, want ik werk nu met plezier bij Marel in Boxmeer, een bedrijf dat machines bouwt voor de vleesindustrie. Ik zit in het rode vlees, varkens en koeien enzo.

Wat moest je op WorldSkills precies doen?

Ik moest een hydraulisch aangedreven transportband maken, testen en monitoren met geavanceerde meetapparatuur. Er werd beoordeeld op het maken van de deelproducten en de werking van het totale product.

Geen vlag

Waarom was je eerst teleurgesteld om het eindresultaat?

Stiekem had ik goede hoop op het podium. Ik zat er heel dichtbij, dat voelde ik meteen na de wedstrijd. Maar het was nét niet. Toen ik bij de prijsuitreiking geen Nederlandse vlag zag baalde ik heel hard, maar toen wist ik verder nog niets. Met de Medal of Excellence en mijn score was ik uiteindelijk heel blij.

Als je Nederlands kampioen bent, word je dan meteen door bedrijven gevraagd?

Ik werkte al bij Marel toen ik het NK won. Ik weet het niet, maar mocht ik ooit iets anders willen, dan zullen de prestaties in de wedstrijden misschien wel helpen.

https://twitter.com/josdegoey/status/640970295352950785

Wanneer en waarom ben je met vakwedstrijden begonnen?

In 2012 al, toen heb ik me voor het NK gekwalificeerd, waarbij ik in het voorjaar van 2013 tweede van Nederland werd. In 2014 werd ik wel kampioen, maar was Brazilië nog geen zekerheidje om onderhoud er een nieuw vak zou zijn. Toen het definitief was ben ik vanaf januari dit jaar gaan trainen. Mijn leraar in Cuyk begon over de vakwedstrijden. Ik twijfelde, want ik sta liever wat op de achtergrond. Niks voor mij, dacht ik. Mijn leraar dramde dat het goed op mijn cv zou staan. Toen dacht ik: ik heb niets te verliezen en ben er vol voor gegaan.

Lees ook: Minister Bussemaker geniet op WK beroepen.

Wat hebben de vakwedstrijden voor je betekend?

Ik heb er veel van geleerd. Belangrijk zijn bijvoorbeeld de mentale trainingen. Ik weet zeker dat ik daar op langer termijn veel aan heb. Als een klant je op de vingers staat te kijken, kan ik me er nu voor afsluiten. Ik kan me nu, ook tijdens de wedstrijden, herpakken als het even niet lukt.

Zou je andere studenten die vakwedstrijden aanraden?

Als je nu nog twijfelt, dan zou ik zeggen: doen. Ik heb de goede keuze gemaakt… Je hebt er echt veel aan. In alles ben ik vooruit gegaan.

Nieuwe vakwedstrijden

* De vakwedstrijden voor mbo’ers, Skills Heroes, worden gehouden voor vijftig beroepsrichtingen.

* Studenten van 55 mbo-scholen in Nederland doen aan Skills Heroes mee.

* Het doel: talentontwikkeling en ontwikkeling van excellent(er) vakmanschap.

* Voorrondewedstrijden op scholen worden deze maand en in oktober gehouden.

* (Regionale) kwalificatiewedstrijden hebben plaats van november tot en met februari 2016, het Nederlands kampioenschap staat gepland in maart 2016.

* Nationaal kampioenen gaan naar het Europees kampioenschap voor beroepen, Euroskills, in Gothenburg (Zweden, december 2016).

* De allerlaatste stap is het volgende WK! In 2017, in Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten; info: www.skillsheroes.nl/skillstv.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Julian, dokter van de techniek op WK beroepen
Sluiten