Redactie Metro
Redactie Metro Good vibes 31 aug 2015

‘Vierdaagse werkweek van invloed op levenskwaliteit’

Drie dagen weekend, wie wil dat nu niet? En volgens professor David Spencer van de universiteit van Leeds zou dit ook gewoon moeten kunnen. Minder werken zorgt volgens Spencer voor een betere kwaliteit van leven.

Spencer is hoogleraar Economie en Politieke Economie en gelooft dat een 30-urige werkweek ervoor kan zorgen dat wij een gelukkiger leven leiden. Door minder te werken kunnen we meer aandacht kunnen besteden aan de andere belangrijke aspecten in ons leven zoals familie, vrienden en hobby’s.

In een commentaar noemt de hoogleraar een aantal onderzoeken waarin wordt aangetoond dat lange werkdagen zorgen voor een slechtere fysieke en mentale gezondheid. Ook is de kans op hartproblemen een stuk groter, schrijft Spencer.

Kostbare tijd

Door veel uren op het werk door te brengen, zouden we kostbare tijd verliezen. En daarmee ook de tijd om dingen te doen die het leven waardevol maken. Maar daar blijft het volgens Spencer niet alleen bij. Doordat we gebonden zijn aan de vele werkuren hebben we geen tijd of energie om onszelf te ontwikkelen. Er is onvoldoende tijd je eigen kwaliteiten en talenten te ontdekken omdat we zoveel werken.

Lees ook: ‘Kortere werkweek moet leiden tot meer banen’

Volgens de professor wordt ons leven steeds mee bepaald door het consumptisme. "Men wordt constant overgehaald om spullen te kopen en moeten daardoor ook meer werken", schrijft Spencer. De werkgever zou ook profiteren van een kortere werkweek, aldus Spencer. Werknemers zullen namelijk meer aandacht hebben voor het werk als ze meer vrije dagen hebben.

Er zijn al een aantal bedrijven die hebben gekozen voor een kortere werkweek. Zo gaan de werknemers van het Japanse kledingmerk Uniqlo slechts vier dagen naar hun werk. En de reacties zijn voornamelijk positief. Werknemers kunnen een betere balans vinden tussen hun baan en de vrije tijd die ze over houden.

Werkweek van 30 uur

Maar het experiment bij Uniqlo gaat niet alleen maar over rozen. In ruil voor de vierdaagse werkweek, wordt er wel verwacht dat de werknemers diensten van tien uur draaien. Zo wordt een 40-urige werkweek gewoon in vier dagen geperst.

Lees ook deze column: Meer focus op welzijn, minder op economische groei

Spencers pleit dan ook voor een werkweek van 30 uur of minder. Maar voordat we daar zijn, duurt het nog wel even. De hoogleraar geeft aan dat dan bij de hele samenleving het roer om moet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Vierdaagse werkweek van invloed op levenskwaliteit’
Sluiten