Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Good vibes 20 aug 2015 / 16:32 uur

Noorderlingen grootste kakkers

Het is bewezen. Inwoners van Groningen, Friesland en Flevoland poepen vaker dan andere Nederlanders. Meerdere keren per dag zelfs.

Er zijn veel verschillen tussen de provincies wat betreft de poep- en ontbijtgewoontes, blijkt uit onderzoek van Winclove, onderzoeker en ontwikkelaar van darmbacteriën. Maar ook binnen de provinciegrenzen zijn er grote uitschieters. Zo poept een grote groep Friezen meerdere keren per dag, maar lukt het velen ook niet om dagelijks te drukken.

Lees ook: Nederlanders hebben poepangst

„Dat betekent niet dat de inwoners van Friesland die niet dagelijks poepen zich zorgen hoeven te maken”, zegt Eke Teekens, voedingskundige bij Winclove Probiotics. „Alles tussen de drie keer per dag en drie keer per week is normaal.”

Ontbijten

Wat Friezen in ieder geval niet goed doen, is ontbijten. Terwijl dit (Friezen die niet makkelijk drukken, opgelet!) juist bevorderlijk is voor de stoelgang. Zeven op de tien Friezen nuttigen ’s ochtends geen ontbijtje. Hiermee zijn zij de slechtste ontbijters van Nederland.

Groningers ontbijten het vaakst. Wellicht een reden waarom zij tot de beste kakkers behoren.

Er heerst veel schaamte om over ontlasting te praten. Een derde van de inwoners van Overijssel en Gelderland begint hier niet aan. Drentenaren en Limburgers lijken er echter totaal geen probleem mee hebben. „Dit kan te maken met het gegeven dat 43 procent van de Drentenaren hun ontlasting ook altijd bekijkt. Dan ben je immers al bewuster bezig met je ontlasting”, aldus Teekens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noorderlingen grootste kakkers
Sluiten