Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 20 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

‘Een hondenlik is goed voor de gezondheid’

Het hebben van een hond verhoogt het welzijn van de eigenaar. Volgens wetenschappers zijn er echter meer voordelen van het hebben van een viervoeter. De microben in de darmen van een hond zouden wel eens een ‘probiotisch effect’ hebben op het lichaam van de eigenaar. Dat meldt The Daily Mail.

Voedingsmiddelen als yoghurt kunnen probiotica in het lichaam helpen verbeteren. Onderzoekers van de University of Arizona willen nu, in samenwerking met onderzoekers van de University of San Diego, uitzoeken of het samenleven met een hond de groei van positieve micro-organismen stimuleert.

Oudere mensen

Om te kijken of hun vermoedens kloppen, zoeken onderzoekers van de University of Arizona vrijwilligers die deel willen nemen aan een test die deze theorie toetst. Het onderzoek richt zich vooral op het effect dat honden hebben op de gezondheid van oudere mensen.

Lees ook: Dankbare buffel likt vrouw

Het spijsverteringsstelsel van de mens is het huis van meer dan 500 verschillende bacteriën, zowel ‘goede’ als ‘slechte’. Probiotica, vaak omschreven als ‘goede’ en ‘nuttige’ bacteriën omdat ze helpen de darmen gezond te houden en helpen bij het verteren van voedsel, zouden ook het immuunsysteem helpen.

Probiotisch effect

“We willen vooral uitvinden of een hond een probiotisch effect heeft, zoals yoghurt dat ook heeft”, aldus dokter Kim Kelly. Bestaand onderzoek toont aan dat honden en hun eigenaren over een langere periode veel van dezelfde darmbacteriën delen. Sommige studies tonen zelfs aan dat honden het immuunsysteem van kinderen versterken, waardoor de kans op ziekten als astma en allergieën kleiner is.

Onderzoekers geloven dat deze goede bacteriën ook een positief effect kunnen hebben op de darmgezondheid van oudere mensen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.