Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 15 jan 2015
Leestijd: 4 minuten

De verborgen seksuele boodschappen in Disney-films

Bij Disney hebben ze er nogal een handje van allerlei kleine verwijzingen in hun films te stoppen. Wat te denken van Mickey Mouse die in meerdere films blijkt voor te komen? Of van de mysterieuze code A113 die in films van Disney werd ontdekt?

Disney wordt er ook al lange tijd van verdacht subliminale seksuele boodschappen in zijn animatiefilms te stoppen. The Huffington Post sprak met Tim Sito, voormalig animator bij Disney, en probeerde een antwoord te vinden op de vraag of dit waar is.

Sito heeft in veel kinderlevens een belangrijke rol gespeeld. Zo werkte hij mee aan The Lion King, Beauty and the Beast, Aladdin en vele anderen. Momenteel geeft hij les in animatie aan de University of Southern California. Lees hieronder de waarheid over 5 van deze subliminale boodschappen.

1. The Little Mermaid (De Kleine Zeemeermin)

Scène
De bisschop in The Little Mermaid lijkt iets teveel te genieten van de bruiloft. Wanneer je goed kijkt naar de man lijkt het erop dat hij tijdens de bruiloftsscène in The Little Mermaid een erectie krijgt.

Uitleg
Sito was de artiest die de bisschop maakte en die de scène uittekende. “Het zijn zijn knieën”, zegt hij over het fragment. “De grap was dat het kleine mannetje op een doos staat, terwijl zijn veel te grote gewaad zijn hele lichaam bedekt. Mensen zien wat ze willen zien.”

2. Aladdin

Scène
Aladdin vertrouwt het niet zo wanneer tijger Rajah dicht bij hem in de buurt komt. Wanneer Jasmine in beeld komt is Aladdin nog altijd op de achtergrond te horen terwijl hij probeert de tijger rustig te krijgen. Op dat moment lijkt het erop dat Aladdin zegt: “Good teenagers take off your clothes”.

Uitleg
Volgens Sito is ook dit niet wat er daadwerkelijk wordt gezegd. Hij stelt dat het iets moest zijn van “Good tiger. Take off. Scat. Go!”. Volgens Sito horen mensen ook hier wat ze willen horen. “De twee animators die hiermee bezig waren zijn allebei heel religieuze jongens. Dit is niet hun vorm van humor.

The Rescuers (De Reddertjes)

Scène
Wanneer Bianca en Bernard snelheid maken, lijkt het erop dat er op de achtergrond een afbeelding verschijnt van een naakte vrouw.

https://www.youtube.com/watch?v=YzNXgk5eWGg

Uitleg
“In de eerste Rescuers zat een naaktfoto”, geeft Sito toe. Toen de herziene editie van de film uitkwam, waren veel leidinggevenden die de videoband produceerden verdwenen. Aangezien de nieuwe mensen niet wisten van de naaktscène gebruikten ze het originele negatief uit 1977 voor de herziene editie.”

4. The Lion King (De Leeuwenkoning)

Scène
Wanneer Simba neerploft op een rotsblok komt er wat stof omhoog. Het lijkt erop dat het stof vervolgens het woord ‘seks’ vormt.

Uitleg
Volgens Sito is het woord geen subliminale seksuele boodschap. Volgens hem is het een boodschap van de mensen die verantwoordelijk waren voor de special effects in de film. “Er staat geen ‘SEX’, er staat ‘SFX’”, zo stelt Sito.

Roger Rabbit

Scene
Bij een auto-ongeluk in Who Framed Roger Rabbit wordt Jessica Rabbit uit de auto geschoten. Het lijkt er vervolgens op alsof haar ‘onderste regione’ wordt blootgesteld.

Uitleg
Volgens Variety was er een run op kopieën van de film nadat bekend werd dat animators Jessica Rabbit in een paar frames afbeelden zonder ondergoed. Latere edities van Roger Rabbit werden digitaal aangepast om de onderste regio van mevrouw Rabbit passende dekking te geven.

Moderne tijd

Hoewel Sito de meeste voorbeelden ontkent, verklaart hij dat het verstoppen van grapjes in oudere films niet zo’n probleem was. “Vroeger gebruikten mensen vaak kleine ‘inside jokes’ in films. Er was niemand die het zag. Sinds de moderne tijd waarin je alles terug kunt spoelen en alles, wordt nu overal naar gekeken, ook naar de oude films. Ze bekijken ze frame voor frame en ze zullen dit soort twijfelachtige dingen er altijd uithalen.”

Lees ook: Zo vind je alle verstopte Mickey’s in Disney-films

Sito bleek niet bereid andere ‘inside jokes’ of verborgen seksuele boodschappen te delen. “Als die er zijn, zou ik het niet vertellen”, zegt hij lachend. “Dan hebben mensen weer wat te doen op een regenachtige dag.”

Lees ook: Mysterieuze code A113 ontdekt in films van Disney en Pixar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.