Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 28 mei 2024
Leestijd: 1 minuut

Spanje, Noorwegen en Ierland erkennen formeel de Palestijnse staat

Spanje, Noorwegen en Ierland hebben formeel de Palestijnse staat erkend. De landen kondigden vorige week aan die stap te zetten, maar nu is dat officieel gebeurd. Volgens de Spaanse premier Pedro Sánchez is dat een „cruciale” voorwaarde voor vrede in het Midden-Oosten.

Minister van Buitenlandse Zaken van Noorwegen Espen Barth Eide spreekt van „een bijzondere dag voor de Noors-Palestijnse betrekkingen”.

„Noorwegen is al ruim dertig jaar een van de ferventste voorvechters van een Palestijnse staat”, aldus Barth Eide. Noorwegen hoopt met de formele erkenning een tweestatenoplossing dichterbij te brengen.

Spanje maakte zijn voornemen vorige week bekend, samen met Ierland en Noorwegen. Ze hebben andere Europese landen opgeroepen om hun voorbeeld te volgen.

Israël reageerde boos op de erkenning en ziet die als een „beloning voor terrorisme”. Volgens Sánchez is de stap niet gericht tegen de Israëliërs, maar is het de enige manier om vrede dichterbij te brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties