Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 mei 2024
Leestijd: 1 minuut

Dit wordt mogelijk de nieuwe premier

Dick Schoof is de beoogd premier van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. Eerder was Ronald Plasterk de belangrijkste kandidaat, maar die trok zich terug nadat hij onderwerp van onderzoek was geworden naar mogelijke malversaties rond de verwerving van patenten.

Schoof wordt om 14.00 uur ontvangen door formateur Richard van Zwol. Om 17.00 uur volgt een persconferentie.

De 67-jarige Schoof is op dit moment nog de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Eerder was hij de baas van de inlichtingendienst AIVD, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en directeur-generaal Politie op Justitie en Veiligheid.

Loopbaan

Schoof was ambtelijk de eerst verantwoordelijke voor het invoeren van de Nationale Politie. Eerder had hij zich hier kritisch over uitgelaten, berichtte onder meer NRC in 2019.

Hij studeerde planologie in Nijmegen. Schoof begon zijn loopbaan in 1984, als beleidsmedewerker bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hij heeft ongeveer zijn hele werkende leven als ambtenaar doorgebracht. Hij kent het Binnenhof heel goed, maar heeft nooit in de Kamer gezeten.

Plannen verder uitwerken

De vier partijen bereikten half mei een hoofdlijnenakkoord. Het nieuwe extraparlementaire ‘programkabinet’ moet die plannen verder uitwerken. Richard van Zwol is de formateur die de bewindsliedenploeg moet samenstellen. Het zal nog wel enige weken duren voordat het kabinet op het bordes staat.

De afgelopen twee weken hebben Geert Wilders (PVV) , Dilan Yeşilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) met Van Zwol gesproken over een nieuwe kandidaat-premier. De PVV mag als grootste partij een naam voordragen voor de minister-president.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties