Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 2 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Doden na botsing vliegtuigen op luchthaven Tokio

Zeker vijf medewerkers van de Japanse kustwacht zijn om het leven gekomen door een vermoedelijke vliegtuigbotsing. Hun toestel zou op de luchthaven Haneda van Tokio een passagiersvliegtuig hebben geraakt van luchtvaartmaatschappij Japan Airlines, bericht omroep NHK.

Het toestel van de kustwacht had volgens NHK zes mensen aan boord en was ingezet voor hulpverlening na de verwoestende aardbeving van deze week. Het zesde bemanningslid raakte zwaargewond. Het gaat volgens minister van Transport Tetsuo Saito om de gezagvoerder van het vliegtuig. Hij benadrukte dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken over de oorzaak van het incident.

De Airbus A350 van Japan Airlines vervoerde honderden mensen en vloog in brand. Alle 367 passagiers en twaalf bemanningsleden konden ontkomen, zegt de luchtvaartmaatschappij. Het toestel was geland in de hoofdstad na een vlucht van het noordelijke eiland Hokkaido.

Rook in toestel

Passagiers maakten tijdens de brand angstige momenten door. „Rook begon het vliegtuig te vullen. Ik dacht: dit kan heel slecht uitpakken”, zei een mannelijke passagier op het vliegveld tegen de pers. „Er werd medegedeeld dat deuren achteraan en in het midden van het toestel niet geopend konden worden. Dus iedereen vertrok via de voorkant.”

Een vrouwelijke passagier vertelde op de Japanse televisie dat het tijdens de brand erg heet werd aan boord. „Ik dacht, in alle eerlijkheid, dat ik het niet zou overleven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties