Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 15 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Houthi’s: Amerikaanse schepen voortaan ook doelwitten

De Jemenitische Houthi’s zeggen dat Amerikaanse schepen nu ook doelwitten zijn. De rebellen vallen sinds oktober schepen aan die een link hebben met Israël, als teken van steun voor Hamas en de bevolking van Gaza.

De nieuwe uitspraken komen na een aanval van de Houthi’s op een vrachtschip voor de kust van Jemen. Dat schip vaart onder de vlag van de Marshalleilanden, maar heeft een Amerikaanse eigenaar. Er zijn volgens het Britse maritieme beveiligingsbedrijf Ambrey geen slachtoffers. Ambrey meldt ook dat het schip geen link heeft met Israël.

„Een schip hoeft niet per se naar Israël te gaan om voor ons een doelwit te zijn. Het is genoeg om Amerikaans te zijn”, aldus een woordvoerder van de Houthi’s tegen nieuwszender Al Jazeera. „De Verenigde Staten staan op het punt zijn maritieme veiligheid te verliezen.”

De zegsman zei vorige week dat Amerikaanse en Britse schepen „legitieme doelwitten” waren, nadat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk doelen van de Houthi’s in Jemen bestookten, met steun van onder meer Nederland. Volgens een Amerikaanse functionaris verzwakte de Amerikaans-Britse actie het vermogen van de Houthi’s om schepen aan te vallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties