Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 1 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Aardbeving aan Japanse westkust was in regio zwaarste sinds 1885

De aardbeving die de westkust van Japan heeft getroffen, was in de betrokken regio Ishikawa de zwaarste sinds er in 1885 gegevens over worden bijgehouden. Het Japanse meteorologische instituut heeft de kracht opgeschaald naar 7,6 en heeft gewaarschuwd voor tsunami’s aan de kust van de regio’s Ishikawa, Niigate en Toyama. Het was voor het eerst sinds 2011 dat er de „grote tsunamiwaarschuwing” is gegeven.

Ook in andere landen aan de Japanse Zee, de Korea’s en Rusland is een tsunamialarm afgekondigd, net als in de Stille Oceaan op Hawaï.

Het getroffen gebied, vooral een schiereiland circa 280 kilometer ten westen van Tokio, kreeg te maken met een vloedgolf van ruim 1 meter hoog, maar de autoriteiten vreesden enige tijd nog hogere vloedgolven, van minstens 3 meter hoog. Die tsunami is vooralsnog uitgebleven en het Amerikaanse Pacific Tsunami Warning Center verwacht niet dat die nog komt. Het gevaar is vrijwel geweken volgens dit centrum dat op Hawaï is gevestigd. In Japan is „de grote waarschuwing” later ook afgeschaald.

In 2011 werd Japan getroffen door een aardbeving met een kracht van 9.0. Daarbij vielen 20.000 doden en ontstond een meltdown in een kernenergiecentrale aan de oostkust, 200 kilometer ten noorden van Tokio. Maandag hebben de autoriteiten verzekerd dat de kernenergiecentrales in de getroffen regio geen schade hebben opgelopen. Wel is schade gemeld aan een aantal panden en infrastructuur. Er zijn ook huizen ingestort, vooral op het schiereiland Noto, onderdeel van Ishikawa. Daarbij zouden gewonden zijn gevallen. Het epicentrum van de beving was ondiep en dat veroorzaakt meer schade.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties