Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 25 dec 2023
Leestijd: 1 minuut

Paus Franciscus: kinderen in oorlog de kleine Jezus van vandaag

Paus Franciscus zei in zijn kerstboodschap dat kinderen die in oorlogen omkomen „de kleine Jezus van vandaag” zijn. Over de oorlog in Gaza zei het kerkhoofd dat Israëlische aanvallen daar een „afschuwelijke oogst” van onschuldige burgers binnenhalen. Duizenden mensen hadden zich maandag verzameld op het plein voor de Sint-Pietersbasiliek waar de paus zijn toespraak hield.

In zijn zogeheten urbi et orbi boodschap noemde de paus de aanval van Hamas op Israël „verschrikkelijk”. Franciscus deed nogmaals een oproep om de gijzelaars vrij te laten die Hamas en andere militante groeperingen vasthouden in de Gazastrook.

De paus haalde ook uit naar de wapenindustrie. Volgens Franciscus hebben zij „de touwtjes van oorlog” in handen. „Hoe kunnen we het over vrede hebben, als de productie, verkoop en handel van wapens toeneemt?”

Franciscus stond in het bijzonder stil bij de christelijke gemeenschap in „Israël en Palestina”. Door de oorlog tussen Israël en Hamas hielden christenen in Bethlehem, volgens de Bijbel de geboorteplaats van Jezus, een soberder kerstviering dan anders. Tijdens de kerstnachtdienst van zondagavond zei de paus nog dat „de Prins van Vrede wordt afgewezen door de zinloosheid van oorlog”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties