Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 1 dec 2023
Leestijd: 1 minuut

Israël hervat de strijd tegen Hamas, bestand ten einde

Israël hervat de strijd tegen Hamas in de Gazastrook. Dat meldden de Israëlische strijdkrachten (IDF) nadat ze een raket zeiden te hebben onderschept die uit Gaza kwam. Israël beschuldigt Hamas ervan daarmee het bestand te hebben geschonden.

Palestijnse media melden inmiddels beschietingen van de Gazastrook. Verslaggevers van het AFP maken melding van beschietingen door gevechtsvliegtuigen op onder andere Gaza-Stad en op Rafah in het zuiden. In Rafah zijn zes doden als gevolg van de beschietingen gemeld. Het ligt aan de grens met Egypte en is de enige toegang tot de afgesloten Gazastrook voor hulpverlening aan de bevolking. In Gaza-Stad zijn volgens de gezondheidsdiensten twee kinderen om het leven gekomen.

‘Beschermingsplannen’

Met deze aanvallen is de hoop op een verlenging van het staakt-het-vuren, dat een week heeft geduurd, vervlogen. Tijdens het bestand liet Hamas tachtig Israëlische gijzelaars vrij en zeker twintig buitenlandse. Israël liet 240 Palestijnse gevangenen gaan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft aangedrongen op „humanitaire beschermingsplannen voor burgers” voor het geval dat Israël de strijd zou hervatten.

Meer buitenlands nieuws lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties