Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 10 dec 2023
Leestijd: 1 minuut

Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

„Noch de fascistische vijand en zijn arrogante leiderschap, noch zijn aanhangers kunnen hun gevangenen levend meenemen zonder een ruil en onderhandeling en het inwilligen van de eisen van het verzet”, aldus een woordvoerder in een audiotoespraak die werd uitgezonden door de nieuwszender Al Jazeera. Israël zou niet in staat zijn gegijzelden met geweld terug te krijgen. De zegsman van de Al Qassam-brigades verwees naar een „mislukte operatie” om een van hen te bevrijden.

Hij beweerde ook dat Hamasstrijders 180 Israëlische voertuigen voor personentransport, tanks en bulldozers gedeeltelijk of volledig hadden vernietigd sinds de gevechten in Gaza zijn hervat na een staakt-het-vuren waarin gevangenen tegen gijzelaars werden geruild. Tijdens een wapenstilstand van een week werden 105 gijzelaars, onder wie tachtig Israëli’s vrijgelaten in ruil voor 240 Palestijnse gevangenen. Volgens Israël zijn er nog 137 gegijzelden in de Palestijnse gebieden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties