Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 14 dec 2023
Leestijd: 1 minuut

EU-leiders eens over begin toetredingsonderhandelingen met Oekraïne

De Europese Unie gunt Oekraïne een volgende stap naar het EU-lidmaatschap. De EU opent onderhandelingen met Oekraïne over de toetreding, hebben de EU-leiders afgesproken op hun top in Brussel. Ook met Moldavië kunnen de toetredingsonderhandelingen van start.

Hongarije verzette zich voor aanvang van de top luidruchtig tegen het openen van de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne, waardoor de zorgen in Kyiv, Brussel en andere Europese hoofdsteden groeiden. Maar alle 27 EU-leiders hebben donderdag ingestemd, laat hun voorzitter Charles Michel weten. Die unanimiteit was ook vereist.

De EU verleent Georgië de status van kandidaat-lid. Met Bosnië opent zij toetredingsonderhandelingen zodra het Balkanland aan meer voorwaarden heeft voldaan van de lange reeks eisen. Met name EU-landen in de nabijheid van Bosnië wilden die stap nu al nemen, maar onder andere Nederland was daartegen gekant omdat het land zich daarvoor de afgelopen jaren weinig heeft ingespannen.

Toetredingsonderhandelingen stomen een aspirant-lidstaat economisch en bestuurlijk klaar voor de EU. Een lid in spe wordt door de unie begeleid en krijgt financiële hulp.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties