Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 20 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Europese Unie eens over aanscherpen migratieregels

De Europese Unie is het eens geworden over nieuwe regels voor het toelaten, opvangen en verdelen van migranten. Het akkoord geldt, na een jarenlange impasse, als een grote doorbraak.

Onder meer zullen immigranten voortaan meteen aan de Europese buitengrenzen in twee verschillende groepen worden opgedeeld. Na een screening komt er één groep van mensen afkomstig uit landen waarvan de kans op asiel groot is en een andere groep uit landen waarvan de kans klein is. Die twee groepen volgen daarna een verschillende grensprocedure. „Op die manier is de kans verzekerd dat mensen in echte nood bescherming krijgen en de anderen begeleid worden bij een efficiënte terugkeer”, reageert Europarlementariër Jeroen Lenaers, die mee heeft onderhandeld over het akkoord. Volgens de nieuwe migratieafspraken wordt bovendien de Europese databank met vingerafdrukken van asielzoekers uitgebreid met extra persoonsgegevens.

Onderhandelaars van de EU-landen en het Europees Parlement bereikten het akkoord woensdag na dagen onderhandelen. Het akkoord is een compromis tussen ‘landen van aankomst’ als Italië en Griekenland, ‘landen van bestemming’ als Nederland en Duitsland en met name Oost-Europese landen die liever helemaal geen migranten opnemen. Het bevat behalve afspraken over het screenen van asielzoekers aan de buitengrenzen van de EU ook afspraken over het verdelen van asielzoekers over andere lidstaten wanneer er veel arriveren. Er komt een verplicht Europees solidariteitsfonds voor de opvang van asielzoekers waaraan alle EU-landen moeten bijdragen wanneer de grenslanden overbelast raken. Daarvan zijn niet alle details al bekend.

Afkopen

GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik vindt het solidariteitsfonds wel alvast goed nieuws. Maar ze noemt het „een bittere pil” dat landen via dit fonds „hun verantwoordelijkheid om een eerlijk aandeel van asielzoekers op zich te nemen, kunnen afkopen”. Ook het Europese kantoor van Amnesty International stipt dit punt aan: „In plaats van de solidariteit vorm te geven door herplaatsingen en het versterken van beschermingssystemen, kunnen landen straks eenvoudigweg betalen om de buitengrenzen te versterken”.

Om de wetgeving te kunnen invoeren moeten het Europarlement en de lidstaten ze nog officieel goedkeuren. Dat gebeurt verwachting in januari of februari. De partijen willen dit per se afronden voordat vanaf april het Europees Parlement op reces gaat vanwege de Europese verkiezingen in juni.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties