Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 25 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

Kyiv: Rusland voerde grootste droneaanval uit tot nog toe

Rusland heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een grootschalige aanval met drones uitgevoerd op Oekraïne, met de hoofdstad Kyiv als hoofddoel. Volgens de Oekraïense luchtmacht gaat het om de grootste droneaanval sinds het begin van de oorlog.

Volgens de burgemeester van Kyiv, Vitali Klitsjko, zijn er zeker vijf mensen gewond geraakt, onder wie een meisje van elf. Meerdere gebouwen werden geraakt door brokstukken van neergehaalde drones. In een crèche is brand uitgebroken nadat er onderdelen van een drone op terecht waren gekomen, aldus Klitsjko.

Zeker tweehonderd gebouwen in Kyiv zitten zonder stroom door de aanval. Inwoners van de stad hoorden heel de nacht door het geluid van motoren van drones en explosies.

‘Trots’

Rusland zou gebruik hebben gemaakt van Iraanse Shahed-drones. De Oekraïense luchtmacht meldt via Telegram dat Moskou in totaal ongeveer 75 van die drones afvuurde op Kyiv, en dat Oekraïne erin slaagde 71 ervan neer te halen voor ze konden exploderen.

De aanvallen vonden plaats in de week dat Oekraïne de ‘Holodomor’ herdenkt, een hongersnood in de jaren dertig van de vorige eeuw die het gevolg was van Sovjetbeleid. Bij die ramp kwamen miljoenen Oekraïners om het leven. Nederland erkende de Holodomor, wat letterlijk ‘plaag van de honger’ betekent, eerder dit jaar als genocide.

„De Russische leiders zijn trots op het feit dat ze kunnen doden. De vijand zet de terreur voort”, schreef de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zaterdagochtend op sociale media.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties