Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 28 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

Een journalist van de Qatarese nieuwszender Al Jazeera zag de bus met gevangenen uit de Ofer gevangenis vertrekken. De bus zou inmiddels in Palestijns gebied zijn aangekomen.

Het is de vijfde dag van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël. Voorwaarde voor de gevechtspauze is een gevangenenruil tussen de twee strijdende partijen. Hamas liet dinsdag tien Israëli’s en twee Thaise gijzelaars vrij.

Verlenging wapenstilstand

De Israëlische krijgsmacht meldt dat de vrijgelaten gijzelaars inmiddels op Israëlisch grondgebied zijn aangekomen. De gijzelaars werden bij de grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte bij Rafah overgedragen aan het Internationale Rode Kruis.

In de Qatarese hoofdstad Doha wordt ondertussen overlegd tussen Israël, de Verenigde Staten, Egypte en bemiddelaar tussen de strijdende partijen Qatar over een mogelijke verlenging van de tijdelijke wapenstilstand. Er gaan geluiden op dat zowel Israël als Hamas voor een verlenging zouden zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties