Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 9 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

Witte Huis: Israël begint met gevechtspauzes noorden Gaza

Israël zal donderdag beginnen met vier uur durende gevechtspauzes in het noorden van Gaza om mensen in staat te stellen de vijandelijkheden te ontvluchten, meldt het Witte Huis. Washington spreekt van een stap in de goede richting.

Israël zou de Amerikanen hebben medegedeeld dat de pauzes donderdag beginnen, laat woordvoerder John Kirby weten. Hij zegt dat de Verenigde Staten willen dat die dagelijkse pauzes doorgaan zolang als nodig is.

Volgens Kirby maken de gevechtspauzes het niet alleen mogelijk dat mensen kunnen vluchten naar veiligere gebieden, maar ook dat humanitaire hulp kan worden geboden en mogelijk dat gijzelaars kunnen worden vrijgelaten. Het is niet bekend of er al afspraken zijn gemaakt met Hamas over de vrijlating van de gijzelaars. Israël en Hamas hebben ook nog niet gereageerd op de aankondiging van het Witte Huis.

Kirby benadrukt dat de VS nog steeds geen voorstander zijn van een staakt-het-vuren. In de ogen van Washington en ook van Israël zou dat in het voordeel zijn van Hamas. Die zou in zo’n periode weer kunnen herstellen en hergroeperen.

Meer buitenlands nieuws lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Reacties