Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 14 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

Witte Huis: Hamas-commandopost onder ziekenhuis in Gaza

Volgens het Witte Huis bevindt zich inderdaad een commandopost van Hamas onder het Al Shifa-ziekenhuis in de Gazastrook. De Amerikaanse regering noemt het een oorlogsmisdaad. Washington baseert zich op informatie van de eigen inlichtingendiensten.

Israël beweert al steeds dat de militante Palestijnse beweging opereert vanuit ruimtes onder het grootste ziekenhuis van het gebied. De Israëlische regering rechtvaardigt daarmee het militair offensief in Gaza-Stad. De Israëlische strijdkrachten hebben het uitgestrekte complex omsingeld.

Hamas en de eveneens radicale Palestijnse Islamitische Jihad gebruiken ook andere hospitalen om gijzelaars vast te houden en voor militaire activiteiten, aldus de Amerikanen. Ze zouden er wapens hebben opgeslagen en voorbereid zijn tegen Israëlische soldaten te vechten.

Afschuwelijke omstandigheden

De Amerikaanse verklaring komt op een moment dat de druk op Israël toeneemt door de blokkade van het uitgestrekte Al Shifa-complex, waar volgens artsen patiënten en mensen die onderdak zoeken onder afschuwelijke omstandigheden zijn gestrand. De Verenigde Naties schatten dat zeker 2300 patiënten, personeelsleden en ontheemde burgers mogelijk niet kunnen ontsnappen door de hevige gevechten. Voorraden zouden bijna zijn uitgeput.

Israël zegt het ziekenhuis zelf niet als doelwit te hebben, maar heeft gezworen Hamas te vernietigen als reactie op de aanvallen van 7 oktober, waarbij naar schatting 1200 mensen omkwamen en ongeveer 240 gijzelaars naar Gaza werden gebracht.

Meer buitenlands nieuws lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Reacties