Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 23 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

Qatar: gevechtspauze en gevangenenruil beginnen vrijdag

Het Qatarese buitenlandministerie zegt dat de gevechtspauze tussen Hamas en Israël in Gaza vrijdag om 07.00 uur ‘s ochtends lokale tijd ingaat. De eerste gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden in de Gazastrook zouden om 16.00 uur ‘s middags worden vrijgelaten.

Volgens woordvoerder Majed al Ansari is een lijst van gijzelaars met het buitenlandministerie gedeeld. Vrijdag zullen dertien gijzelaars worden vrijgelaten. Hoeveel gijzelaars op andere dagen zullen worden vrijgelaten en wanneer kon de woordvoerder nog niet zeggen, behalve dat over een periode van vier dagen vijftig vrouwen en kinderen op vrije voeten komen. Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bevestigt een lijst te hebben ontvangen van gijzelaars die zullen worden vrijgelaten.

Hamas bevestigt dat de gevechtspauze om 07.00 uur in zal gaan en vier dagen zal duren. De militaire tak van Hamas zegt alle gewelddadigheden te staken. Tijdens de wapenstilstand zullen volgens Hamas elke dag tweehonderd vrachtwagens met noodhulp de Gazastrook binnenrijden, ook met brandstof.

De gevechtspauze zal volgens Qatar gelden voor zowel Noord- als Zuid-Gaza. Qatar hoopt dat de gevechtspauze een begin kan zijn voor een permanent staakt-het-vuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties