Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 11 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

Palestijnse president roept op tot einde ‘genocidale oorlog’

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft op een conferentie van Arabische en islamitische landen in Riyad opgeroepen “een einde te maken aan de ongekend genocidale oorlog” tegen het Palestijnse volk. Hij vroeg daarbij de Verenigde Staten om druk uit oefenen op Israël om de aanvallen te staken. Die zijn volgens Abbas niet alleen gericht op de Palestijnen in de geïsoleerde Gazastrook, maar ook dagelijks op Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft op de conferentie beklemtoond dat Oost-Jeruzalem “een rode lijn” is voor de islamitische wereld. Hij wil een internationale conferentie om een einde te maken aan het conflict. Zijn Egyptische ambtgenoot Abdel Fattah al-Sisi eist een onmiddellijk en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook. De Qatarese emir Tamim bin Hamad al-Thani, die probeert te bemiddelen tussen de beweging Hamas en Israël, sprak de hoop uit dat er spoedig een humanitair bestand komt.

Arabisch Oost-Jeruzalem was tot de bezetting door Israël in 1967 onder Jordaans bestuur. Volgens vredesplannen van onder meer de Verenigde Naties zou Israël Oost-Jeruzalem net als alle andere gebieden die sinds 1967 zijn bezet, moeten teruggeven aan de Palestijnen. Oost-Jeruzalem zou dan de hoofdstad van een Palestijnse staat moeten worden. Israël heeft het echter geannexeerd en weigert in te gaan op voorstellen tot terugtrekking uit deze bezette gebieden. Het land wordt daarbij doorgaans door Washington gesteund.

De Arabische Liga en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) houden in Saudi-Arabië een gezamenlijk overleg over de situatie in de Gazastrook. In de hoofdstad Riyad zouden aanvankelijk twee verschillende spoedbijeenkomsten plaatsvinden, maar die zijn volgens Saudi-Arabië samengevoegd in een reactie op de “ongekende omstandigheden” in Gaza.

Meer buitenlands nieuws lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Reacties