Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Buitenland 22 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Nederlandse vrouw (33) om het leven gekomen in Gaza

In Gaza is een 33-jarige Nederlandse vrouw om het leven gekomen. Dat meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken).

„Zij was een van de 22 mensen ter plaatse met wie het ministerie van Buitenlandse Zaken contact onderhoudt voor consulaire steun”, schrijft de minister op X.

Omgekomen vrouw in Gaza

Een woordvoerder van het ministerie kan niets zeggen over de toedracht van de dood van de vrouw „omdat we daarover op dit moment geen bevestigde of verifieerbare informatie hebben”. Ook kan hij om privacyreden geen informatie geven over de reden van het verblijf van de vrouw in Gaza of met wie zij daar was.

Volgens de NOS heet de omgekomen vrouw Islam al-Ashqar. Ze was de moeder van de 16-jarige Mohammed uit Doorn, die de afgelopen weken via een videoverbinding enkele keren zijn verhaal heeft gedaan bij de NOS, onder meer in het NOS Jeugdjournaal.

Ashqar is zaterdagavond omgekomen in het vluchtelingenkamp Nuseirat. Daar vond rond dezelfde tijd een vermoedelijk Israëlisch bombardement plaats op een avondmarkt.

De vrouw was voor het uitbreken van de oorlog op 7 oktober met haar gezin afgereisd naar de Gazastrook. Ze was daar op familiebezoek. Ze had al meerdere malen tevergeefs geprobeerd bij Rafah de grens met Egypte over te steken, bericht NOS.

Gazastrook voortdurend gebombardeerd

Israël voert elke dag aanvallen uit op Gaza om Hamas uit te schakelen. Die beweging, die in de EU op de terreurlijst staat, voerde op 7 oktober een aanval uit op Israël. Daardoor vielen vele honderden doden. Door de Israëlische acties kwamen volgens Hamas al meer dan 4600 mensen om.

In de nacht van zaterdag op zondag viel Israël ook weer doelen aan in de kuststrook, waar meer dan 2 miljoen mensen verblijven. Volgens Hamas kwamen bij de aanvallen zeker 55 mensen om het leven.

In Gaza zit een onbekend aantal Palestijnen met een buitenlands paspoort vast. Israël heeft het gebied afgesloten en ook de grens met Egypte in het zuiden is dicht. „We blijven ons op alle mogelijke manieren inspannen om een veilig vertrek uit Gaza mogelijk te maken”, laat Bruins Slot weten.

Israël heeft mensen in Gaza opgeroepen het noorden van de dichtbevolkte strook te verlaten en naar het zuiden te gaan. Die oproep herhaalde het Israëlische leger vandaag opnieuw. Maar ook in het zuiden voert Israël aanvallen uit. Dat gebeurde de afgelopen nacht ook, onder meer in Rafah.

Veel mensen met een buitenlands paspoort zijn naar het zuiden gevlucht in de hoop daar de grens met Egypte te kunnen oversteken. Dat land houdt de grens dicht, uit vrees voor een vluchtelingenstroom. Zaterdag ging de grenspost kortstondig open om twintig vrachtwagens met humanitaire hulp uit Egypte toe te laten.

Nederland in contact met Israël

Nederland staat in contact met Israël om meer informatie te krijgen over de 33-jarige Nederlandse vrouw die in de Gazastrook is omgekomen, laat demissionair premier Mark Rutte weten.

„Aangedaan door het droevige nieuws dat een Nederlandse vrouw in Gaza is omgekomen. Mijn gedachten zijn bij haar nabestaanden in deze moeilijke tijd”, schrijft Rutte verder op X.

Zo vaak moet je je bed verschonen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties