Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 17 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Amerikaanse man tientallen meters meegesleept en ‘deels opgegeten’ door beer

Tientallen meters meegesleept en ‘deels opgegeten’ door een beer. Het overkwam een 66-jarige man in de Amerikaanse staat Arizona toen hij buiten een kopje koffie dronk. De man overleefde de aanval niet.

Steven Jackson was bezig met het bouwen van een hut in een afgelegen bosgebied op ongeveer 150 kilometer ten noorden van Phoenix. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zat hij gisterochtend lokale tijd op een stoel op zijn kampeerplek koffie te drinken, toen Jackson plotseling werd aangevallen door een beer. Ze noemen de aanval ‘hoogst ongebruikelijk’ en er zou geen aanleiding zijn geweest.

Beer was bezig man op te eten

Jackson werd tientallen meters meegesleept door het dier. „De beer was bezig om hem op te eten”, vertelt de lokale sheriff aan ABC News. Buren hadden de man om hulp horen roepen en schoten te hulp. Zij probeerden het dier weg te jagen door te toeteren en te schreeuwen. Uiteindelijk pakte de buurman een geweer en schoot de beer dood, maar de hulp kwam voor Jackson te laat.

Hoewel de beer dood is en andere kampeerders niet meer in gevaar zijn, adviseren de autoriteiten mensen in het gebied om hun voedsel goed op te bergen. Berenaanvallen zijn vaak het gevolg van rondslingerend eten, maar daar was volgens de sheriff nu geen sprake van. „Deze aanval lijkt een roofzuchtig karakter te hebben en is zeer ongebruikelijk, niet de norm.”

‘Niet lukraak dieren doodschieten’

Ook benadrukt de sheriff dat het niet de bedoeling is dat mensen nu lukraak beren of andere dieren dood gaan schieten. „Het zijn uitzonderlijke omstandigheden en we willen niet dat mensen nu in paniek raken.

Het incident van vrijdag is sinds het einde van de jaren tachtig de vijftiende gemelde aanval van een beer in Arizona. Het was pas de tweede keer dat een beer daadwerkelijke een mens doodde.

Na een maand droogte zondag kans op regen én verraderlijke gladheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.