Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 2 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Britse inlichtingen: ‘Alcoholgebruik oorzaak van Russische verliezen in Oekraïne’

Alcoholgebruik is een van de oorzaken van de grote verliezen van het Russische leger in Oekraïne. Dat stelt het Britse ministerie van Defensie op basis van bevindingen van de eigen inlichtingendiensten.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, eind februari vorig jaar, verloor Rusland volgens schattingen van het Britse ministerie van Defensie ongeveer 200.000 manschappen, omdat ze omkwamen of gewond raakten.

In veel gevallen was dat volgens het ministerie niet te wijten aan gevechten, maar aan het ‘wijdverspreide alcoholgebruik’ bij de Russische troepen. „Russische commandanten beschouwen het alcoholgebruik als bijzonder schadelijk voor de effectiviteit van de gevechten”, zegt het ministerie.

Alcoholgebruik oorzaak van ‘extreem hoog’ aantal incidenten

Begin deze week maakte een Russisch kanaal op de berichtenapp Telegram melding van een ‘extreem hoog’ aantal incidenten, misdrijven en doden. Alcoholgebruik binnen het Russische leger is daarvan de oorzaak, zo valt te lezen in een nieuwe update van het ministerie. Zwaar drinken komt erg veel voor in de Russische maatschappij en wordt dan ook stilzwijgend gezien als onderdeel van het soldatenleven, ook bij gevechten.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1642407117049954307

Maar alcoholgebruik is niet de enige oorzaak. Er zijn volgens het Britse ministerie ook andere dingen die zorgen voor Russische verliezen die niet gelinkt worden gevechten. Vermoedelijk speelt een slechte wapenopleiding hierin een rol en kwamen er manschappen om het leven vanwege verkeersongevallen. Daarnaast spelen de soms barre weersomstandigheden nog een rol, het ministerie noemt onderkoeling daarbij als voorbeeld.

Britse regering wil ander narratief bieden

Sinds het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne publiceert het Britse ministerie van Defensie dagelijks updates over de oorlog. Op basis van informatie van de inlichtingendiensten wil de Britse regering een ander narratief bieden dan de Russische voorstelling van de feiten. Ook moeten de updates helpen om bondgenoten bij de les te houden. Moskou ziet dit echter anders en beschuldigt de Britten van een desinformatiecampagne.

Ophef over gelekte berichten personeel Tata Steel: ‘Volstrekt onacceptabel’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.