Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 12 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Mark Rutte gaat voor het eerst naar Joe Biden, minder ongemakkelijk dan die keer met Trump?

Premier Mark Rutte reist begin volgende week samen met minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) naar Washington voor een gesprek met de Amerikaanse president Joe Biden. Hopelijk gaat het Rutte wat minder ongemakkelijk af dan zijn ontmoeting met Bidens voorganger Donald Trump.

De trip naar de VS wordt volgens persbureau ANP gemeld ‘door ingewijden’. Dinsdag zouden premier Rutte en minister Hoekstra Joe Biden elkaar gaan spreken. Het is de eerste keer dat de twee de president van Amerika in zijn eigen Witte Huis ontmoeten.

Rutte, Hoekstra en Biden praten over Oekraïne

Op de agenda van de bespreking staan onder meer de oorlog in Oekraïne en de economische betrekkingen. Nederland is van oudsher een belangrijke investeerder in de VS.

Biden zit sinds januari 2021 in het Witte Huis. Nederland en de Verenigde Staten zijn hechte bondgenoten. Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft Nederland „een bijzondere rol als wellicht het meest trans-Atlantische land van de EU”, zei Rutte eerder.

Premier en Donald Trump

De minister-president was in 2019 voor het laatst in het Witte Huis. Toen werd hij ontvangen door toenmalig president Donald Trump en dat zag er wat onhandig uit. De samenwerking met Trump was „soms wat ongemakkelijk”, aldus Rutte vorig jaar juni op een NAVO-top in Madrid. Er was een goede relatie, maar soms was het „een beetje gênant”.

Tijdens de regering-Trump verslechterde de relatie tussen de VS en de EU. Trump maakte de Amerikaanse handelsbelangen topprioriteit en nam onder meer maatregelen die de Europese staalindustrie troffen. Verder zag hij weinig waarde in de NAVO. Het beleid van Trump was onvoorspelbaar.

Joe Biden haalde banden met EU aan

Onder Biden zijn de banden met de EU weer aangehaald. De Russische invasie in buurland Oekraïne heeft deze trend versterkt. De VS en EU steunen de regering in Kiev op grote schaal met wapens en geld. Daarbij wordt nauw samengewerkt.

Op handelsgebied houdt Biden wel deels het beleid van zijn voorganger in stand. Washington kwam vorig jaar met een paar honderd miljard dollar aan belastingvoordelen en subsidies voor voor groene technologie die in de VS is geproduceerd. Dat is ongeoorloofde staatssteun, is te horen in Europa. Europese landen vrezen dat bedrijven naar de VS zullen vertrekken om te profiteren van deze Amerikaanse financiële voordelen.

Bezetters ‘bruinkool-plaats’ Lützerath zitten in tunnels onder het dorp

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.