Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Buitenland 26 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Duizenden naakte mensen vragen aandacht voor huidkanker op Bondi Beach

Heb jij ooit weleens naakt op een strand gestaan om aandacht te vragen voor huidkanker? Waarschijnlijk niet. Maar 2500 Australiërs kunnen na vandaag zeggen dat ze dat wél hebben gedaan. Zij gingen namelijk uit de kleren voor de Amerikaanse beeldend kunstenaar Spencer Tunick.

De bekende beeldend kunstenaar maakte foto’s van de mensenmassa in verschillende poses om aandacht te vragen voor huidkanker.

Australië past eenmalig de wet aan voor dit kunstproject tegen huidkanker

Liggend op hun zij, staand met hun handen in de lucht of zij aan zij met de armen wijd: vanaf half 6 ‘s ochtends fotografeerde Tunick de duizenden mensen in het kader van Strip Off for Skin Cancer. Het aantal deelnemers vertegenwoordigt de ruim 2000 Australiërs die jaarlijks sterven aan de gevolgen van huidkanker.

Het is niet voor het eerst dat Tunick foto’s maakt van naakte mensenmassa’s. In 2010 was de Amerikaan ook in de stad. Hij fotografeerde toen vijfduizend naakte personen in het ochtendgloren voor het Opera House. Maar het is wel de eerste keer sinds 2016 dat hij zo’n grote groep mensen bij elkaar kreeg als vandaag, stelt The Sydney Morning Herald.

Het naakt fotograferen van mensen op Bondi Beach kostte Tunick echter wel de nodige moeite. Zo moest volgens The Guardian zelfs de wet worden aangepast. De 2500 deelnemers mochten voor deze ene keer tot 10.00 uur een tijd naakt op het strand doorbrengen, daarna riskeerden zij een bekeuring. Voor Tunick betekende dit dus vroeg opstaan en snel fotograferen.

Tunick roept Australiërs op vaker hun huid te controleren

Tunick, die de menigte per megafoon toesprak, hoopt met het kunstproject te bewerkstelligen dat Australiërs vaker hun huid controleren. „Als je werk doet voor een goed doel dat met gezondheid te maken heeft, besef je plotseling je eigen ouderdom”, zei de 55-jarige kunstenaar.

De 77-jarige Bruce Fasher was een van de deelnemers aan het kunstproject. „Ik heb de helft van mijn leven in de zon doorgebracht en heb een paar kwaadaardige melanomen uit mijn rug laten verwijderen”, liet hij aan een verslaggever van persbureau AFP weten. „Ik dacht dat dit een goed doel was en vind het heerlijk mijn kleren uit te trekken op Bondi Beach.”

Duizenden naakte mensen vragen aandacht voor huidkanker op Bondi Beach

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.