Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 15 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederlander die de Canadese tiener Amanda Todd afperste krijgt 13 jaar cel

Een Canadese rechtbank heeft de Nederlander Aydin C. veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf wegens afpersing en intimidatie van Amanda Todd, het Canadese meisje dat in 2012 zelfmoord pleegde. Dat melden Canadese media.

Het Openbaar Ministerie in Canada eiste dinsdag twaalf jaar cel voor C. De aanklager noemde de daden van de man „moreel verwerpelijk”. Het gedrag van de Nederlander had verwoestende gevolgen, aldus het OM.

Amanda Todd

De Canadese Amanda Todd maakte tien jaar geleden op 15-jarige leeftijd een einde aan haar leven. Ze kreeg na haar dood grote internationale bekendheid door een filmpje dat ze online had gezet. In de video van acht minuten legde de tiener met flashcards uit dat ze afgeperst was met naaktbeelden van haarzelf. „Ik heb besloten jullie te vertellen over mijn never ending story”, begon ze de video. In de daaropvolgende flashbacks vertelde ze haar verhaal. „Ik kan die foto nooit meer terugkrijgen.”

Voor het verspreiden van haar naaktfoto wordt C. verantwoordelijk gehouden. De Nederlander, die overigens niet vervolgd werd voor haar dood, ontkent alle schuld.

C. krijgt dertien jaar cel voor afpersen Amanda

Nederland leverde C. in 2020 uit aan Canada, waar een jury hem schuldig achtte. De rechtbank in New Westminster zou eigenlijk enkele weken geleden al een strafmaat bepalen, maar dat ging toen niet door omdat een aanklager het coronavirus had opgelopen.

Inmiddels is de zaak weer opgepakt en heeft de rechtbank C. veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf, een jaar hoger dan de eis van het OM. Volgens de aanklager is er groot risico dat hij opnieuw de fout in gaat en moet hij, om kinderen te beschermen, achter slot en grendel. De rechter erkende dat een „aanzienlijke celstraf” op zijn plaats is.

„Het ruïneren van Amanda’s leven was het nadrukkelijke doel van C., helaas heeft hij dat bereikt”, stelde de rechter. Dat C. zich jarenlang bezighield met zogeheten sextortion (afpersing met seksueel getint beeldmateriaal) van het jonge tienermeisje, rekent de rechter hem zwaar aan. „Met technologische middelen, waarbij hij zijn eigen identiteit verdoezelde, kreeg C. informatie over Amanda die hij gebruikte bij zijn criminele daden. Hij manipuleerde Amanda met vriendelijke aansporingen en bedreigingen die hij ook waarmaakte”, verklaarde de rechter haar oordeel.

Advocaat wilde tien jaar lagere straf dan het OM eiste

Donderdag had de advocaat van C. nog gepleit voor een gevangenisstraf van twee jaar voor zijn cliënt. Meer gevangenisstraf zou „onnodig zwaar” zijn voor C., die eerder in Nederland al een gevangenisstraf van elf jaar kreeg opgelegd voor soortgelijke misdrijven op tegen 33 jonge slachtoffers.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat C. aan Canada is uitgeleverd voor zijn proces en dat hij op termijn naar Nederland komt om zijn straf verder uit te zitten.

Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.

‘Ik schrok een beetje van de babyuitzetlijst, hebben we dit allemaal nodig?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.