Judith Tielemans
Judith Tielemans Televisie 27 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Documentaire Sinan Can over no-go zones in Europa: ‘De betonbrokken vielen constant naar beneden’

Normaal gesproken is Sinan Can met een cameraploeg in het Midden-Oosten te vinden, maar voor zijn nieuwe documentaire Breuklijnen verblijft hij een jaar in zogenaamde ‘no-go zones’ in Europese probleemwijken. Bij Khalid & Sophie vertelt de documentairemaker over wat hij daar zoal aantrof.

Can reisde onder andere af naar de buitenwijken van Parijs, waar veel criminaliteit heerst en werkloosheid. „Ik reis veel naar het Midden-Oosten, dus ik schrok ervan dat het hier dichtbij ook zo ellendig is op sommige plekken”, vertelt de documentairemaker. „Ze houden het bijna niet vol. Ze hebben het gevoel dat ze verlaten zijn. De staat heeft zich teruggetrokken uit die wijken en dus worden de wijken overgenomen door criminelen.”

Sinan Can: ‘Er was constante brand in deze wijk’

Als voorbeeld noemt Can de buitenwijk Clichy sous Bois, dat ten oosten van Parijs ligt. „Ik heb nog nooit zo’n plek in Europa gezien. Denk aan betonbrokken die naar beneden donderden, constante brand en vuilnis dat niet wordt opgehaald. In de steegjes wordt gedeald. Als een politie dan toch een keer de wijk inkomt omdat tieners aan het klieren zijn, is dat met traangas. Wat je daar veel ziet is dat de staat zich terugtrekt.”

Zo ziet Can met eigen ogen hoe een tunnel in Clichy sous Bois, die naar de binnenwijken van Parijs leidde, wordt dichtgemaakt door een aantal metselaars. Volgens bewoners van de probleemwijk is dat in opdracht van de Parijse politie gedaan, om de problemen uit het centrum te weren. In de Parijse volksmond wordt het tegenwoordig ‘de muur van schande’ genoemd. En ook bij een andere wijk is ervoor gezorgd dat mensen niet van de ene kant naar de kant kunnen lopen door middel van road blocks. „Die mensen raken daardoor nog meer geïsoleerd”, vertelt Can in Khalid & Sophie.

Documentaire Breuklijnen gaat over no-go zones in Europa

Ook in Zweden, een land dat voor velen als voorbeeld wordt gezien als het gaat om welvarendheid, is een beruchte wijk te vinden. Het gaat om Rinkeby: een district ten oosten van Stockholm. Volgens Can gaat het zelfs om één van de gevaarlijkste wijken van Europa. „Wij waren daar met de regisseur en een cameraman. Er werd tegen ons gezegd: niet na 20.00 uur ‘s avonds naar buiten komen. Op een gegeven moment waren er aanslagen tegen de politie en is er een bom ontploft bij het politiebureau. Toen is de politie vertrokken.”

Ook in Molenbeek, een gevaarlijke wijk in Brussel, ziet Can schrijnende situaties. Zo spreekt hij daar met een vrouw, die daar al vijftig jaar woont. „Toen wij hier kwamen, was het een droom om hier te wonen. Alles was schoon. Allemaal Belgen onder elkaar, in gesprek met elkaar. Echt een dorpsgevoel.” Door alle criminaliteit in haar wijk, durft de vrouw haar straat bijna niet meer uit. En dus stemt de vrouw, net als velen, op een rechtse partij. „Macron heeft nu dan wel gewonnen, maar wie zegt dat Le Pen over vier jaar niet gaat winnen?”, vraagt Can zich af over de Franse politiek.

‘Blijf investeren in wijkagenten’

In Nederland zijn er niet zulke probleemwijken te bekennen als in Parijs, Zweden en België, maar als bijvoorbeeld wijkagenten of voorzieningen verdwijnen door bezuinigingen, kunnen die wel ontstaan. „Ik zie dit ook wel als een wake-up call voor Nederlandse beleidsmakers. Kijk naar deze serie en zorg dat dit in Nederland niet gebeurt. Geef vooral niet op”, zei hij eerder in een interview met persbureau ANP.

Bekijk de aflevering van Khalid & Sophie terug op NPO.

Van beren tot ganzen: tientallen wilde diersoorten in aantallen toegenomen in Europa

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.