Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 19 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Nederlanders diep onder de indruk van uitvaart Elizabeth: ‘Laat dat maar aan Britten over’

De kist van de Britse koningin Elizabeth heeft Londen verlaten en daarmee komt een einde aan de uitvaart van de populaire Queen. Nederlanders die de begrafenisdienst en alles daaromheen op tv volgden, zijn diep onder de indruk. ‘Wat een organisatie’, ‘laat dat maar aan de Britten over’ en ‘daar kan Nederland nog een puntje aan zuigen’ zijn meningen die veel op sociale media te vinden zijn.

Ook een mooie: ‘En dat zonder oefenen ook, want een generatie repetitie zou wel een beetje opgevallen.’

Enorme drukte bij uitvaart Elizabeth

De kist met Elizabeth werd uiteindelijk bij de triomfboog Wellington Arch in de rouwauto gezet. Vanaf daar wordt ze naar Windsor Castle gebracht, waar haar laatste uitvaartplechtigheid voor publiek plaatsvindt. Alle kijklocaties om de rouwauto nog even te kunnen zien langsrijden waren volgens het Londense stadsbestuur zo druk bezet, dat er niemand meer bij kon. Heel wat mensen waren er gisteravond al gaan staan. Met tentjes, in slaapzakken en – het blijven Britten – thermoskannen thee. Zij hadden er net zo lang wachten voor over als duizenden mensen deden om in de Westminster Hall voor een laatste groet langs de kist van Elizabeth te kunnen lopen.

Vanavond wordt zij daar samen met haar man Philip bijgezet in de King George VI Memorial Chapel.

Willem-Alexander, Máxima en Beatrix

De uitvaartplechtigheid in Westminster Abbey is vandaag bijgewoond door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix (zie onderstaand fragment). Onder meer ook de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron, de Australische premier Anthony Albanese en de Canadese premier Justin Trudeau bewezen Elizabeth de laatste eer.

Koning Charles geëmotioneerd

Koning Charles was bij de aanvang van de uitvaartplechtigheid van zijn moeder koningin Elizabeth duidelijk geëmotioneerd. Bij het binnendragen van de kist veegde de koning een traan weg.

De kist werd Westminster Abbey ingedragen. Achter de kist liepen behalve Charles ook onder anderen prins William, prins Harry, prins Edward, prinses Anne en prins Andrew. Ook prinses Catherine, hun kinderen George en Charlotte en Harry’s vrouw Meghan voegden zich achter de dertig jaar oude loden kist.

De bloemen op de kist van koningin Elizabeth zijn persoonlijk uitgekozen door haar zoon, koning Charles. Tussen het bloemstuk zit een persoonlijk briefje van de nieuwe koning.

Uitvaart Elizabeth ongelooflijke operatie

Door alle hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld en de honderdduizenden tot misschien wel miljoenen mensen langs de route, is  de uitvaart van Queen Elizabeth een enorme operatie geworden. Nederlandse televisiekijkers blijken diep onder de indruk van het koninklijke afscheid. Het gaat dan vooral om de vlekkeloze organisatie die in Engeland in een paar dagen tijd voor elkaar is gekregen. Op Twitter klinkt veel lof in elk geval. Zeker ook voor de mannen die de letterlijke loodzware kist met Elizabeth moesten dragen.

Hieronder nog een reeks aan meningen uit Nederland:

https://twitter.com/johanneke150/status/1571832190199123970

https://twitter.com/MaritVanOene/status/1571830556337537032

https://twitter.com/marliestalman/status/1571822127241625601

Twijfeltelefoon nu ook voor de griepprik, veel bellers voor herhaalvaccinatie corona

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlanders diep onder de indruk van uitvaart Elizabeth: ‘Laat dat maar aan Britten over’
Sluiten