Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 17 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Japan zet zich schrap voor mogelijk zwaarste orkaan in decennia

Japan zet zich schrap voor orkaan Nanmadol. De krachtige orkaan raast namelijk in rap tempo op het land af. Gevreesd wordt dat het zuidelijke eiland Kyushu de volle laag krijgt. Inwoners wordt daarom verzocht te evacueren.

Er wordt gesproken over een ‘zeer gevaarlijke’ orkaan, met ‘ongekende’ risico’s. Zo’n 34.000 mensen die op Kyusho wonen, moeten hun huis verlaten voordat het noodweer losbarst.

Meteorologen verwachten lokaal halve meter regen

Orkaan Nanmadol komt naar verwachting morgen aan land en brengt een zware storm en veel neerslag met zich mee. Meteorologen verwachten dat er zo’n 200 millimeter regen zal vallen. Maar lokaal kan het zelfs nog verder oplopen tot wel een halve meter neerslag.

Satellietbeelden van orkaan Nanmadol.
Satellietbeelden van orkaan Nanmadol. Foto: ANP

En niet alleen de hoeveelheid regen zal extreem zijn. Ook moeten de inwoners rekening houden met windsnelheden tot zo’n 180 kilometer per uur, waardoor er hoge golven kunnen ontstaan. Er wordt dan ook gewaarschuwd voor overstromingen en aardverschuivingen.

Momenteel bevindt de tyfoon, zoals een orkaan in de regio bij Japan wordt genoemd, zich op zo’n 1000 kilometer ten zuiden van Japan. De windstoten liggen volgens Weeronline nu rond de 240 kilometer per uur, maar de verwachting is dat Nanmadol de komende dagen in kracht afneemt. Wel is de kans groot dat het eiland Kyushu, met grote steden als Nagasaki en Fukuoka, zwaar getroffen zal worden.

Nanmadol is orkaan van de vierde categorie

Nanmadol is een orkaan van de vierde categorie, dat is de op één na zwaarste categorie, en heeft zelfs het potentieel om de meest destructieve tropische storm te worden die Japan in decennia treft, zo meldt het Joint Typhoon Warning Center van de Amerikaanse marine.

Japan werd in 2019 ook getroffen door een zware orkaan, namelijk tyfoon Hagibis, waardoor meer dan honderd mensen om het leven kwamen. Een jaar eerder overleden als gevolg van overstromingen en aardverschuivingen meer dan tweehonderd mensen in het westen van het land.

KLM annuleert 34 vluchten vanaf Schiphol, vliegtuigen stijgen leeg op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Japan zet zich schrap voor mogelijk zwaarste orkaan in decennia
Sluiten