Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 24 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Iran pakt ruim 700 betogers op: al vijftig mensen omgekomen tijdens protesten

De Iraanse autoriteiten hebben in de noordelijke provincie Gilan 739 mensen opgepakt, onder wie zestig vrouwen. Iraanse staatsmedia meldden vandaag dat de arrestanten hebben meegedaan aan de protesten die zijn uitgebroken na de dood ruim een week geleden van de 22-jarige Mahsa Amini uit Iran.

Eerder vandaag meldden Iraanse staatsmedia dat bij de protesten al zeker 35 mensen zijn omgekomen. Volgens de mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights zijn bij de demonstraties zeker vijftig doden gevallen.

Protesten niet alleen in Iran, maar ook in Nederland

Amini stierf nadat ze was opgepakt door de religieuze politie. De Iraans-Koerdische vrouw zou haar hoofd niet goed hebben bedekt. Volgens de politie waren hartproblemen de oorzaak van haar dood, maar volgens haar familie was ze gezond en leed ze niet aan een hartaandoening. Demonstranten stellen dat Amini een fatale klap op haar hoofd heeft gekregen van de politie.

Ook in Nederland gingen mensen gisteren de straat op om te protesteren tegen de repressieve koers van het Iraanse regime. Ruim honderd demonstranten kwamen bijeen voor het nieuwe Tweede Kamer-gebouw in Den Haag, waar ze met Iraanse vlaggen en spandoeken demonstreerden. Mensen scanderen „weg, weg, moordenaar”, „weg met dictatuur, we willen geen totalitair regime in Iran, mijn lichaam mijn beslissing, vrouw, leven, vrijheid” en op spandoeken staan teksten als „de laatste 48 uur is er in Iran geen internet geweest”. In veel steden hebben vrouwen hun haar afgeknipt als protest tegen de dood van Amini. Ook bij het protest in Den Haag knipten enkele vrouwelijke demonstranten hun haar af.

Mensenrechtenorganisaties: werkelijke dodenaantal ligt hoger

Mensenrechtenorganisaties stellen dat het daadwerkelijke dodental tijdens de demonstraties in Iran hoger ligt dan de getallen die via de staatsmedia naar buiten komen. Overigens zijn in verschillende plaatsen in Iran ook steunbetuigingen geweest voor de veiligheidsdiensten.

De Iraanse inlichtingendiensten beweren bij demonstraties in de noordwestelijke stad Tabriz deze week bomaanslagen te hebben verijdeld. Die zouden gepland zijn door aanhangers van de eind jaren zeventig afgezette Iraanse monarchie. De regering in Teheran beschuldigt buitenlandse overheden en Iraniërs in ballingschap ervan een hand te hebben in de recent uitgebroken protesten.

Aardbeving met kracht 2.8 bij Gronings Uithuizermeeden: ‘Hele huis trilde’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Iran pakt ruim 700 betogers op: al vijftig mensen omgekomen tijdens protesten
Sluiten