Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 23 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Spaanse chauffeur truckdrama had cocaïne in zijn bloed, maar is nog op vrije voeten 

Er zijn sporen van cocaïne gevonden in het bloed van de Spaanse vrachtwagenchauffeur die het tragische ongeluk in Nieuw-Beijerland veroorzaakte. De man blijft voorlopig op vrije voeten, maar moet zich wel houden aan een aantal voorwaarden. 

Eind augustus vond de ongekende tragedie plaats: de vrachtwagen reed van de dijk en raakte de aanwezigen van een buurtfeest. Hierbij kwamen zes volwassenen om het leven, onder wie een hoogzwangere vrouw. Hierdoor kwam het dodental op zeven. Drie van de dodelijke slachtoffers waren familie van elkaar. 

De 45-jarige chauffeur had eerder deze maand aan Spaanse media laten weten dat hij een epileptische aanval had op het moment van het ongeluk. Of dat inderdaad zo was, wordt nog onderzocht. „De vraag of sprake is geweest van een epileptische aanval bij de verdachte is op dit moment nog onderwerp van onderzoek”, zegt het hof. De man zegt zich vanwege de aanval niets meer te kunnen herinneren van wat er is gebeurd. In een interview met El Español zei hij zichzelf juist ook als slachtoffer te zien. Hij had zelf ook om kunnen komen bij het ongeval, stelt hij.

Chauffeur truckdrama hoeft voorlopig niet opnieuw in de cel

Uit toxicologisch onderzoek kwamen de cocaïnesporen naar boven. Volgens het gerechtshof Den Haag is er „een aanwijzing geconstateerd voor de aanwezigheid van een concentratie cocaïne en een omzettingsproduct in het bloed van de verdachte”. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt in het AD dat er nog veel onderzoek nodig is. Het zou kunnen dat de medicijnen die hij voor epilepsie zegt te gebruiken stoffen bevat die ook in cocaïne zitten. Wel lijkt het erop dat hij in elk geval in het verleden cocaïne heeft gebruikt. De woordvoerder waakt voor het beeld dat de man strak stond van de coke tijdens het ongeluk.

De man is voorlopig op vrije voeten. Het hof ziet geen reden om hem opnieuw in de cel te zetten. Wel moet hij zich aan verschillende voorwaarden houden: hij moet aan alles rondom de zaak meewerken, mag geen auto of vrachtwagens rijden en is verplicht om te verschijnen op de inhoudelijke zitting van zijn strafzaak. Wanneer de zitting precies gaat plaatsvinden, is nog niet bekend. 

De raadkamer van de rechtbank Rotterdam had al eerder besloten de chauffeur vrij te laten, maar het Openbaar Ministerie ging tegen deze beslissing in beroep. Het OM heeft zich volgens het hof tegen deze nieuwe beslissing niet verzet.

Moeder van in Oekraïne omgekomen Benjamin (27) bij Op1: ‘Geprobeerd hem tegen te houden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.