Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 26 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Oslo herdenkt slachtoffers schietpartij gayclub: ‘Schudt hele samenleving door elkaar’

Oslo is in diepe rouw na de schietpartij bij een gaynachtclub afgelopen vrijdagnacht. Vandaag worden de slachtoffers herdacht tijdens een herdenkingsdienst in de kathedraal van de Noorse hoofdstad. „Degenen onder ons die queer zijn, moeten nu solidariteit en steun krijgen van alle anderen.”

Het had de start moeten zijn van het feestelijke Gay Pride-festival, maar in plaats daarvan eindigde de nacht vrijdag in een drama. Bij de schietpartij kwamen twee mensen om het leven en vielen er 21 gewonden. Vandaag worden deze slachtoffers herdacht.

Onder meer de Noorse kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit wonen de herdenkingsdienst vandaag bij. Ook premier Jonas Gahr Støre is aanwezig, meldt de Noorse omroep NRK. „Dit schudt onze hele samenleving door elkaar”, zei een vertegenwoordiger van de kerk. „Degenen onder ons die queer zijn, moeten nu solidariteit en steun krijgen van alle anderen.”

Politie gaat uit van terrorisme

De schutter is aangehouden. Het gaat om een 42-jarige Noor van Iraanse komaf. Hij zit momenteel vast op verdenking van een terroristische daad. Volgens de politie is hij een bekende bij zowel de politie als de inlichtingendiensten die terrorisme bestrijden. Het zou gaan om een geradicaliseerde islamist. Wat zijn motief was, is nog niet duidelijk. Er wordt onder meer gekeken naar de geestelijke gezondheid van de man.

Na de aanslag op de London Pub, een beroemde nachtclub voor gays in Noorwegen, werden alle festiviteiten die gepland stonden, zoals een optocht door de hoofdstad, afgelast. Toch gingen gisteren duizenden mensen met regenboogvlaggen de straat op.

Extra patrouilles in Oslo

De politie van Oslo heeft extra patrouilles de stad ingestuurd en alle agenten bewapend. De Noorse politie patrouilleert normaal ongewapend. Veiligheidsdienst PST heeft het nationale terreuralarm naar het hoogste niveau verhoogd, omdat de kans op een terroristische dreiging „buitengewoon” hoog is, aldus NRK.

Veel mensen reageren geschrokken op het nieuws en leven mee met de slachtoffers van de schietpartij. Zo laat Sven Lehmann, een Duitse politicus, zich uit op Twitter. „Dit is beangstigend nieuws uit Oslo. Hoeveel haat moet je met je meedragen om op mensen te schieten alleen maar omdat ze liefhebben zoals ze liefhebben? Mijn gedachten en diepste medeleven gaan uit naar de slachtoffers en hun families van deze onmenselijke daad.”

Topturnsters als Verona van de Leur genadeloos in docu: ‘Gevangen in een web, je kon niet meer terug’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oslo herdenkt slachtoffers schietpartij gayclub: ‘Schudt hele samenleving door elkaar’
Sluiten