Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 25 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Schietpartij gay nachtclub in Oslo mogelijk daad van terrorisme

De Noorse politie onderzoekt naar eigen zeggen een schietpartij bij een gay nachtclub in Oslo als een daad van terrorisme. Daarbij zijn twee mensen om het leven gekomen en negentien gewonden gevallen. Elf van hen zijn in het ziekenhuis opgenomen en enkelen zijn er ernstig aan toe.

Afgelopen nacht werden meerdere schoten afgevuurd vlak buiten de London Pub. Een ooggetuige zei tegen de Noorse krant Dagbladet dat hij „15 tot 20 schoten” hoorde, waarop paniek ontstond en mensen begonnen te rennen. De dader zou een vuurwapen uit een zak hebben gehaald en gericht op mensen hebben geschoten. Voordat de verdachte begon te schieten, stonden de slachtoffers in de rookruimte vlak buiten de club.

Schietpartij gay nachtclub Oslo

Kort na het incident is in de buurt van de schietpartij met hulp van omstanders een persoon aangehouden. De politie laat weten dat ze de man kennen. Zijn woning is doorzocht, waarbij ze twee vuurwapens vonden. Hij zou alleen gehandeld hebben.

De London Pub is een beroemde nachtclub voor gays in Noorwegen. Dit weekend wordt op verschillende plaatsen in Oslo de Pride gevierd. Maar een optocht die vandaag in Oslo hiervoor op de planning stond, is afgelast. De politie van Oslo heeft extra patrouilles de stad ingestuurd.

Medeleven

Noorwegen was in juli 2011 het toneel van een bloedige terroristische aanslag van de rechtsextremist Anders Behring Breivik. Hij doodde daarbij 77 jonge mensen bij een bomaanslag in Oslo. Ook schoot hij erop los in een vakantiekamp van sociaaldemocratische jongeren buiten de stad.

Veel mensen reageren geschrokken op het nieuws en leven mee met de slachtoffers van de schietpartij. Zo laat Sven Lehmann, een Duitse politicus, zich uit op Twitter. „Dit is beangstigend nieuws uit Oslo. Hoeveel haat moet je met je meedragen om op mensen te schieten alleen maar omdat ze liefhebben zoals ze liefhebben? Mijn gedachten en diepste medeleven gaan uit naar de slachtoffers en hun families van deze onmenselijke daad.”

Coming Out Day: uit de kast komen op werk, hoe doe je dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Schietpartij gay nachtclub in Oslo mogelijk daad van terrorisme
Sluiten