Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 9 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Uslu tegen cultuursector: ‘Steun kritische makers in Rusland’

De Nederlandse cultuursector moet kritische, onafhankelijke makers, denkers en organisaties in Rusland blijven steunen, vindt staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media. Ook blijft Nederland „ruimte bieden” aan individuele Russische en Belarussische kunstenaars in Nederland. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Wel roept het kabinet de cultuursector op om de formele samenwerking met Russische en Belarussische instellingen voorlopig te staken. Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs deed afgelopen vrijdag een soortgelijke oproep aan Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Oekraïense journalisten en kunstenaars opvangen

Uslu schrijft hoe Nederland vorm kan geven aan initiatieven om steun te bieden aan kunstenaars en denkers, niet alleen in Rusland en Belarus maar ook in Oekraïne. Ook wil ze kijken hoe Nederland onafhankelijke Oekraïense journalisten en kunstenaars kan opvangen en ondersteunen.

Dijkgraaf schreef vorige week vrijdag dat hij vooralsnog een miljoen euro uittrekt voor hulp aan de ruim 1650 Russische en Belarussische studenten. Dat geld is bedoeld voor onderzoekers en studenten die bijvoorbeeld door sancties tegen Rusland geen toegang meer hebben tot hun geld. Het ministerie liet weten geen signalen te hebben dat hier aanwezige studenten of onderzoekers zelf op de sanctielijst staan.

15 jaar gevangenisstraf in Rusland

Deze week werd bekend dat het laatste onafhankelijke tv-kanaal van Rusland, Dozsjd, stopt. Een nieuwe wet, die media verbiedt ‘nepnieuws’ over de oorlog te verspreiden, maakte het onmogelijk om nog kritisch verslag van de situatie te doen. Alleen al door de woorden ‘invasie’ en ‘oorlog’ te gebruiken in een nieuwsbericht, kunnen journalisten in gevaar komen.

Journalisten die ‘nepnieuws’ verspreiden riskeren namelijk een gevangenisstraf tot vijftien jaar. Daarom hield ook de onafhankelijke radiozender Echo Moskvy het voor gezien. Veel journalisten van deze kanalen zijn inmiddels gevlucht uit Moskou.

De redactie van The Moscow Times zal voorlopig werken vanuit het hoofdkantoor van DPG Media in Amsterdam. Daar zitten ook de redacties van de VolkskrantTrouw en Het Parool.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Hartverwarmend: Frozen-actrice steekt meisje in Oekraïense schuilkelder hart onder de riem

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.