Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 4 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Massale verbijstering om gevechten rond kerncentrale in Oekraïne

In de Tweede Kamer en op twitter is met verbijstering gereageerd op de beschietingen afgelopen nacht rond de kerncentrale Zaporizja in het zuidoosten van Oekraïne. Door de gevechten woedde enige tijd brand op het terrein.

„Dit is een oorlogsmisdaad”, zegt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee. De Russische president Vladimir Poetin „riskeert een nieuw Tsjernobyl”. Fractieleider Jesse Klaver spreekt van „afgrijselijk” nieuws. „Elke ochtend worden we wakker met een nieuwe nachtmerrie.”

Gevechten rond kerncentrale

„Nooit eerder in de wereldgeschiedenis kregen soldaten de opdracht te schieten op een kerncentrale”, twittert D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. „Poetin legt niet alleen de veiligheid van Oekraïners in de waagschaal.”

„Totale, maar dan ook echt totale waanzin om te vechten in de buurt van een kerncentrale”, vindt PvdA-Kamerlid Joris Thijssen. „En dat nog wel in het land waar de Tsjernobyl reactor ooit ontplofte.”

‘Koude oorlog begint langzaam warm te worden’

Ook op Twitter reageren mensen verontwaardigd op het nieuws. „Na WOII dachten we in Europa dat we hebben geleerd van verwoesting en vernietiging”, reageert iemand. „Dit nooit weer. Of is die generatie verdwenen en maken we dezelfde fouten.” „De Koude Oorlog begint langzaam “warm” te worden”, zegt een ander.

In de afgelopen week werd al een lichte verhoging gemeten in de straling die rondom de kerncentrale van Tsjernobyl hangt. Volgens de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) hoeven Nederlanders zich daar geen zorgen over te maken. Als er daadwerkelijk verhoogde meetwaarden gemeten zijn in het gebied rondom Tsjernobyl, dan hebben deze geen effect op Nederland omdat het lage waarden zijn.

Tsjernobyl

Wel geeft het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) een advies om het conflict tussen Oekraïne en Rusland zoveel mogelijk uit de buurt te houden van het kerncentrale-gebied. Het gevecht kan namelijk schade veroorzaken aan het complex van Tsjernobyl en dan wordt het steeds onveiliger. Daarbij komt ook kijken dat het grote gevolgen kan hebben voor mens en natuur.

Vandaag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de dertig NAVO-landen bijeen voor overleg over de oorlog in Oekraïne. De aanval op de kerncentrale bewijst de roekeloosheid van de Russische oorlog, aldus secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. „Dit moet stoppen. Rusland moet zijn troepen terugtrekken.”

Joe Biden haalt uit in eerste State of the Union en noemt Poetin ‘dictator’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.