Pim Pauwels
Pim Pauwels Buitenland 29 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Oorlog lijkt te kantelen: Rusland belooft terugtrekking troepen uit Kiev

Het lijkt er sterk op dat het leger van Rusland zich voor een groot deel terugtrekt uit het gebied rondom de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het Russische ministerie van Defensie belooft een drastische vermindering van de troepen in de richting van de hoofdstad en de Noord-Oekraïense stad Tsjernihiv. Dat zegt viceminister Alexander Fomin, meldt het Russische persbureau RIA Novosti. De stap kan worden gezien als een gebaar van goede wil, zegt hij.

In Istanbul onderhandelen Oekraïense en Russische vertegenwoordigers over de oorlog. Rusland zet in op een overeenkomst over neutraliteit, waarin Oekraïne belooft geen NAVO-lid te worden. Ook wil Rusland dat Oekraïne een niet-nucleaire status uitspreekt. Een grootschalige terugtrekking uit Kiev kan volgens de viceminister de „noodzakelijke voorwaarden” scheppen voor verdere onderhandelingen en het bereiken van een akkoord.

Viceminister Rusland: ‘We willen het onderlinge vertrouwen vergroten’

„We besluiten de militaire activiteiten in de richting van Kiev en Tsjernihiv drastisch te verminderen. Dat doen we om het wederzijdse vertrouwen te vergroten en de noodzakelijke voorwaarden te scheppen voor verdere onderhandelingen. Zo hopen we het uiteindelijke doel, namelijk een overeenstemming, te bereiken”, aldus viceminister Alexander Fomin.

Toch zijn er ook twijfels over de uitleg van de Russische hoogwaardigheidsbekleder. Sommigen beweren dat Rusland hiermee erkent dat het offensief rond Kiev is vastgelopen. Volgens experts loopt de militaire operatie in Oekraïne voor de Russen al sinds de inval niet zoals gewenst. De Oekraïners verdedigen zich veel kraniger dan verwacht. Rusland viel Oekraïne op 24 februari binnen.

Positieve geluiden over de onderhandelingen over en weer

De gedeeltelijke terugtrekking van de Russische troepen is niet het eerste positieve geluid rondom de oorlog vandaag. Een Russische onderhandelaar noemde de gesprekken die zijn land en Oekraïne in Istanbul voeren over eventuele beëindiging van de strijd „heel constructief” en betekenisvol. De gesprekken zijn vanochtend in Istanbul begonnen. Turkije – dat het met beide landen goed kan vinden – heeft een bemiddelende rol.

Volgens de Turkse buitenlandminister Mevlut Cavusoglu is er bij eerdere sessies niet zoveel vooruitgang geboekt. Hij ziet meer begrip en compromisbereidheid bij beide partijen, maar zegt dat er nog lastige problemen moeten worden opgelost.

Tijdens de onderhandelingen eiste Oekraïne dat het internationale veiligheidsgaranties krijgt. Als dat wordt geregeld, wil het land een neutraal land blijven en hoeft het nooit meer lid te worden van de NAVO, zouden vertegenwoordigers hebben beloofd. Een eventueel NAVO-lidmaatschap van Oekraïne was een van de voornaamste grieven van het Kremlin.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Volgens Kiev is de ‘actieve fase’ van de oorlog in Oekraïne voor eind april voorbij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oorlog lijkt te kantelen: Rusland belooft terugtrekking troepen uit Kiev
Sluiten