Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Buitenland 9 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Heineken ‘boycot’ Rusland: stopt met verkoop én productie in het land

Bierbrouwer Heineken heeft besloten Rusland te ‘boycotten’. Het bedrijf stopt namelijk met de verkoop én productie van hun bier in dat land. Dat doet de brouwer uiteraard uit protest tegen de Russische invasie van Oekraïne. Wel produceert Heineken in Rusland ook veel lokale biermerken. Wat daarmee gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Het bedrijf „gaat nadenken” over wat het met al zijn Russische activiteiten wil doen.

De bierbrouwer stopte vorige week al met de export naar Rusland vanwege de oorlog. Ook werden toen alle nieuwe investeringen in het land stopgezet.

Heineken boycot Rusland

Heinekens Russische activiteiten worden nu losgekoppeld van de rest van het bedrijf om de stroom van geld en royalty’s uit het land te stoppen. „Heineken wil geen financieel voordeel meer halen uit de Russische activiteiten”, aldus het bedrijf in een statement. Heineken maakt in Rusland onder meer de bieren Zhigulevskoe en Oxota voor de lokale markt.

Met zo’n 1800 werknemers is het bedrijf naar eigen zeggen de derde brouwer van het land. De Russische markt vertegenwoordigt minder dan 2 procent van de wereldwijde omzet van Heineken.

Andere sancties

Heineken is niet het enige bedrijf dat Rusland de rug toe keert. Veel andere multinationals gingen de bierbrouwer namelijk voor. Denk IKEA, maar ook Volkswagen en oliebedrijven Shell, BP, Total en ExxonMobil trokken zich al terug. IKEA sloot alle winkels in Rusland en Belarus, waardoor er net voordat de winkels dicht zouden gaan, nog lange rijen ontstonden. Volkswagen sloot alle fabrieken in Rusland.

Omdat bedrijven zich terugtrekken en onder meer fabrieken sluiten, dreigen heel wat Russen hun baan te verliezen. Het staat er dus niet al te best voor met de Russische economie. Historicus en Ruslandkenner Hubèrt Smeets vertelde aan RTL Nieuws zelfs dat hij van mening is dat het land „op omvallen” staat.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Koopkracht kan nóg verder dalen, vanwege situatie in Oekraïne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.