Nina den Bouw
Nina den Bouw Buitenland 28 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Racisme tegen zwarte mensen in Oekraïne die het land willen ontvluchten

Nigeria heeft de grensfunctionarissen in Oekraïne en buurlanden opgeroepen zijn burgers gelijk te behandelen. Deze oproep komt na meldingen van racisme tegen mensen met een Afrikaanse achtergrond. Vanwege de Russische invasie zijn inwoners van Oekraïne massaal op de vlucht geslagen naar omliggende landen.

Uit berichten die rond gaan op sociale media, zijn er zwarte mensen te zien die geweerd worden van stations en bij het instappen van een trein richting een veilige plek. Sommige mensen lukt het toch, maar er zijn er ook genoeg die het niet lukt om Oekraïne te ontvluchten. Ook worden ze geforceerd om te wandelen naar de grensstreken.

Geweld aan de grenzen en verontwaardiging

Een adviseur van de Nigeriaanse president wijst op meldingen over Nigerianen die in Oekraïne niet aan boord mogen van bussen en treinen richting Polen. „In een video die op sociale media circuleert, wordt een Nigeriaanse moeder met haar jonge baby fysiek gedwongen haar stoel af te staan ​​aan een andere persoon”, zegt de adviseur. Ook zouden Nigerianen door Polen worden geweerd, meldt persbureau ANP.

Eenmaal aangekomen bij de grens, worden ze nog steeds lastiggevallen door Oekraïense burgers en hebben ze te maken met agressie van grote groepen mensen.

Volgens de Poolse ambassadeur in Nigeria wordt iedereen gelijk behandeld. „Ik kan u verzekeren dat sommige Nigeriaanse staatsburgers de grens naar Polen al hebben overgestoken”, zei de ambassadeur tegen lokale media.

#AfricansinUkraine

De grote groep mensen die vast zit in Oekraïne, laten beelden zien op Twitter onder de hashtag #AfricansinUkraine. Hier duiken onder andere beelden op vanuit treinstations in de stad Lviv en andere delen van het land, maar er zijn ook mensen die te hulp schieten. Wie moeite heeft met het ontvluchten van Oekraïne, kan contact opnemen met onderstaand telefoonnummer.

 

Onder de hashtag komt duidelijk naar voren dat witte mensen voorrang krijgen om Oekraïne te ontvluchten. Ook wordt hun medische noodhulp onthouden en krijgen ze niet de hulp die sommige nodig hebben. Ook moeten ze uren in de kou wachten en vallen mensen ter plekke flauw.

Volgens de BBC zitten er nog zo’n vierduizend Nigerianen vast in Oekraïne. Veel Afrikanen zouden vanwege het racisme aan de Poolse grens proberen de grens met Hongarije of Roemenië over te steken. Anderen zijn gedwongen achter te blijven in Oekraïne en een andere weg te zoeken om het land uit te komen.

Sylvana Simons spreekt Hoekstra aan

Op Twitter is er een hoop lof voor BIJ1-Kamerlid Sylvana Simons, omdat ze deze situatie heeft voorgelegd aan Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken. Ook vanuit het buitenland wordt de actie van Simons gewaardeerd. „Ze is de enige die dit aankaart.”

 

Simons is verontwaardigd over het racisme in Polen. „De afgelopen dagen werd m’n hart verwarmd door de goed georganiseerde hartelijkheid waarmee Polen vluchtelingen verwelkomde. Nu komt de harde werkelijkheid weer binnen: zwarte levens tellen niet mee. The bottom line is always racism.”

Toch krijgt Simons ook kritiek op haar uitspraken tijdens het Oekraïne-debat. Zo vinden sommigen het vervelend dat Simons zelfs bij de oorlog de „racismekaart” weet te trekken.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

#Nexit trending na uitspraak Von der Leyen over mogelijke toetreding Oekraïne in EU

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Racisme tegen zwarte mensen in Oekraïne die het land willen ontvluchten
Sluiten