Julia Osendarp
Julia Osendarp Buitenland 15 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Canada gaat hard optreden tegen demonstrerende truckers: ‘Rekeningen bevriezen’

Het is je vast niet ontgaan dat het in Canada rommelt met langdurige coronaprotesten. Truckers blokkeren wegen en het transport in het land ligt zo goed als stil. De Canadese premier Justin Trudeau gaat hard optreden tegen deze protesten. Een speciale noodwet zorgt ervoor dat de financiën van demonstranten worden stilgelegd. Zo’n drastische maatregel werd nog niet eerder gebruikt.

Droeftruckers of vrijheidsstrijders? Het fenomeen ‘trucker’ verspreidt zich inmiddels vanuit Canada naar steeds meer, ook Europese, landen. Ook in Frankrijk, België en Nederland reden zogenoemde vrijheidskonvooien door het land uit protest tegen de coronamaatregelen.

Truckers protesteren tegen coronamaatregelen Canada

Die protestmethode ontstond in Canada. Inmiddels demonstreren de truckers al weken en de afgelopen dagen blokkeerden zij een belangrijke grensbrug tussen de Verenigde Staten en Canada. Dit zou voor grote economische problemen gaan zorgen. Afgelopen zondag was de brug weer bruikbaar. In de hoofdstad Ottawa wordt er nog geprotesteerd en blokkeren vrachtwagens de straten.

Maar Trudeau laat het er niet bij zitten. Wat hem betreft mogen regering en politie ingrijpen om de „illegale protesten” tegen te gaan. Zelf sprak de premier gisteren op een persconferentie in Ottawa uit dat het inmiddels niet meer om een „vreedzaam protest” gaat. „Het gaat erom dat we voor veiligheid voor het Canadese volk zorgen, de banen van mensen beschermen en het vertrouwen in onze instituties vergroten.” De protestacties zorgen voor problemen voor transport en grote bedrijven. Dus worden de trouwtjes strakker aangetrokken. Trudeau benadrukte ook dat het leger „vooralsnog niet wordt ingezet”.

Justin Trudeau wil rekeningen demonstranten bevriezen

Volgens Trudeau moet verdere economische schade beperkt worden. Hoe? De financiering van demonstranten moet stoppen. Momenteel krijgen demonstranten donaties door crowdfunding via het platform GoFundMe. De Canadese regering verbreedt de regels rond witwassen, zodat websites als GoFundMe aangepakt worden. Als banken vermoeden dat klanten geld doneren aan truckers of andere demonstranten, mogen zij ingrijpen.

Minister van Financiën Chrystia Freeland belicht dat de regering „het pad van het geld volgt”. „We moeten het financieren van deze illegale blokkades stoppen.” Ook eigenaren van vrachtwagens die meerijden riskeren straf. Hun zakelijke rekeningen en verzekeringen kunnen worden bevroren. „Stuur je vrachtwagens naar huis. De Canadese economie heeft ze nodig om legitiem werk te doen”, sprak Freeland.

Wie zijn de truckers uit Canada?

Begin januari klonken de eerste geluiden van protesterende vrachtwagenchauffeurs die wegen blokkeerden in Canada. Dit uit protest tegen het coronabeleid en de vaccinatieplicht voor chauffeurs die de grens over moeten naar de Verenigde Staten. Hun tocht eindigde eind januari in Ottowa, waar zij nog steeds de wegen blokkeren. Hoeveel truckers dat waren? De schattingen variëren tussen de 50.000 en 250.000 demonstranten. Maar de Canadese politie sprak van tientallen tot honderden truckers.

Vanavond persconferentie: deze versoepelingen worden verwacht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Canada gaat hard optreden tegen demonstrerende truckers: ‘Rekeningen bevriezen’
Sluiten