Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Buitenland 8 nov 2021

45 miljoen mensen op rand hongersnood na scherpe stijging

Er is een forse stijging te zien in het aantal mensen dat op de rand van acute hongersnood balanceert. Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) gaat het intussen om 45 miljoen mensen in 43 landen. De stijging komt met name door de verslechterende situatie in Afghanistan.

Alleen al in Afghanistan hebben zo’n 23 miljoen mensen acute voedselhulp nodig, meent het WFP, dat onderdeel is van de Verenigde Naties. Dat is drie miljoen meer dan eerst werd gedacht, en dat betekent dat Afghanistan snel de grootste humanitaire crisis van de wereld wordt. Andere landen waar het aantal mensen dat honger lijdt snel stijgt zijn Ethiopië, Haïti, Somalië, Angola, Kenia en Burundi.

Stijging van aantal mensen op rand van hongersnood

Volgens het WFP is er in totaal 7 miljard dollar nodig om deze crisis het hoofd te bieden. Dat was eerder dit jaar nog 6,6 miljard dollar. „We hebben te maken met conflicten, klimaatverandering en corona, al die zaken drijven het aantal hongerigen op”, zei David Beasley, directeur van het WFP, maandag na een bezoek aan Afghanistan. „De brandstofprijzen stijgen, de voedselprijzen rijzen de pan uit, meststoffen zijn duurder. Dit alles werkt nieuwe crises in de hand, zoals de crisis die zich nu in Afghanistan voltrekt, maar ook de al langer bestaande noodsituaties in landen als Jemen en Syrië.” In Syrië hebben bijvoorbeeld 12,4 miljoen mensen voedselhulp nodig, meer dan ooit sinds het begin van de burgeroorlog in het land tien jaar geleden.

Snel actie nodig door zorgwekkende cijfers

Het WFP waarschuwt daarom dat er snel actie moet worden ondernomen. Volgens hen kan zelfs de kleinste tegenslag, zoals extreem weer als gevolg van de klimaatcrisis of een conflict, ervoor zorgen dat nog eens tientallen miljoenen mensen over het randje van de hongersnood worden geduwd.

Deze cijfers komen op de naar schattig tussen de 720 en 811 miljoen mensen van de wereldbevolking die al hongersnood lijden. Dat is tien procent van de totale wereldbevolking. Onderzoek van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, lieten eerder dit jaar zien dat ook dat aantal fors blijft stijgen. Eerder was het aantal mensen dat hongersnood lijdt nog acht procent van de totale wereldbevolking.

Zeker 40.000 mensen liepen mee in Klimaatmars: ‘Mooie beloftes niet genoeg’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
45 miljoen mensen op rand hongersnood na scherpe stijging
Sluiten