Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 10 okt 2021

Tienduizenden demonstranten liepen mee in klimaatmars in Brussel

Tienduizenden mensen gingen vandaag de straat op in Brussel voor een klimaatmars. De demonstranten eisten dat er snel actie voor het klimaat wordt ondernomen. De mars richtte zich op de grote internationale klimaattop COP26, die van 31 oktober tot en met 12 november in Glasgow plaatsvindt.

De mars, de eerste grote klimaatbetoging in België sinds de uitbraak van de coronapandemie, eindigde aan het einde van de middag in het Brusselse Jubelpark. Daar gaven onder anderen klimaatactivisten en slachtoffers van de recente overstromingen in België toespraken.

„We zijn terug en we laten niet los,” zei Nicolas Van Nuffel van de Belgische Klimaatcoalitie. „We zijn dat verschuldigd aan de slachtoffers van de rampen van deze zomer, aan de nabestaanden en de overlevenden van die rampen, en aan onze kinderen.”

Beloftes en engagementen niet langer genoeg

Beloftes en engagementen zijn niet langer genoeg voor de klimaatbewegingen, vervolgde Van Nuffel. „Het moet sneller, harder, meer solidair, meer coherent”, zei hij. „We hebben geen keuze. Het plafond is door de wetenschap vastgelegd op 1,5 graden.”

Ook vrouwen uit Sarayaku, een streek in Ecuador, kwamen aan het woord. Hun grondgebied van 135.000 hectare oerbos wordt bedreigd door de overheid, die er de ontginning van olie en houtkap toelaat. Ook zij riepen op om te mobiliseren ‘voor de planeet, voor het leven’.

Greta Thunberg sprak aanwezigen klimaatmars toe

Als laatste sprak de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg de aanwezigen per video toe. „Ik ben zo dankbaar voor iedereen die is komen opdagen. Dit is wat democratie inhoudt. En we zijn samen solidair met de mensen en de regio’s die het hardst getroffen zijn door de klimaatcrisis”, zei ze. „Als we samenwerken kunnen we alles bereiken.”

De klimaatmars was georganiseerd door de Klimaatcoalitie, waarin onder meer milieubewegingen, vakbonden en jeugdorganisaties zich verenigd hebben. Ook Belgische politieke partijen, waaronder Groen, Ecolo, PS, Vooruit en PVDA, en landbouworganisaties hadden hun achterbannen opgeroepen deel te nemen aan de mars.

Volgens de politie ging het om bijna 25.000 demonstranten, maar volgens de organisatoren van de mars waren er zeker 70.000 mensen. De stewards die de betoging samen met de politie in goede banen leidden, hielden het op 50.000.

Amerikaanse man zit drie dagen in boom om aan politie te ontkomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tienduizenden demonstranten liepen mee in klimaatmars in Brussel
Sluiten