Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 11 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Rode Kruis blijft basisbehoeften inzamelen voor getroffenen coronacrisis

Het voelt inmiddels steeds meer alsof de coronacrisis zo goed als achter ons ligt. Toch zijn er veel mensen in ons land die er nog niet bovenop zijn. Het Rode Kruis heeft daarom een inzamelingsactie voor Nederlanders die het financieel zwaar hebben.

De actie van de hulporganisatie liep al even en krijgt nu een nieuwe impuls. Veel Nederlanders zijn financieel getroffen door de coronacrisis en ook in de nasleep zitten mensen in geldnood, meldt de organisatie. Het Rode Kruis is al sinds vorig jaar bezig met hulp.

Weg naar Voedselbank niet altijd gevonden

Deze groep Nederlanders is afhankelijk van voedselhulp. Voor andere levensbehoeften zijn ze vaak ook aangewezen op anderen. „Onze hulp is ook bedoeld voor mensen die de weg naar een andere hulpinstantie of voedselbank niet, of nog niet hebben gevonden of daar niet terechtkunnen”, zegt een woordvoerster.

Het Rode Kruis wil deze mensen niet laten zitten en tot in elk geval het eind van het jaar wordt de groep geholpen. Naast eten wordt er ook geld ingezameld voor shampoo, deodorant, tandpasta, maandverband en luiers. „Om dat te kunnen blijven doen, is hulp hard nodig.”

Boodschappenkaart van Rode Kruis

Sinds het begin van de pandemie stelt het Rode Kruis boodschappenkaarten beschikbaar, nu gemiddeld 5750 per week, aan gezinnen, zzp’ers en alleenstaande moeders. Sinds september zijn er ook kaarten in omloop waarmee verzorgingsproducten gekocht kunnen worden, zo’n 7500 per maand.

Volgens het Rode Kruis leven duizenden kwetsbare mensen in armoede door de nasleep van Covid-19. „Hun werkzaamheden komen vaak maar langzaam op gang en mensen hebben soms noodgedwongen schulden gemaakt. Een deel van hen kan voor hulp niet terecht bij de reguliere kanalen.” Wie wil, kan geld doneren op gironummer 7244.

Coronacijfers

De situatie mag in Nederland de afgelopen tijd verbeterd zijn, we zijn nog niet van het virus af. Het RIVM heeft tussen zaterdag- en gistermorgen 2288 meldingen gekregen van mensen met een positieve coronatest. Dat is meer dan het zevendaags gemiddelde van 2249, maar nog wel minder dan zaterdag.

Er zijn geen nieuwe sterfgevallen gemeld. Wel liggen er iets meer mensen in het ziekenhuis. Gisteren lagen er 479 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dat zijn er 9 meer dan zaterdag. De intensive cares behandelen 130 mensen met Covid-19 en op de verpleegafdelingen liggen er 349. Zaterdag ging het in totaal om 470 coronapatiënten: 127 op de ic en 343 op de verpleegafdeling.

Rode Kruis maakt zich ernstig zorgen over kwaliteit noodopvang vluchtelingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rode Kruis blijft basisbehoeften inzamelen voor getroffenen coronacrisis
Sluiten