Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Buitenland 11 okt 2021

Sydney na bijna 4 maanden uit strenge lockdown, enorme rijen voor de supermarkt

Na bijna vier maanden van strenge lockdown, mogen de bewoners van Sydney eindelijk weer verder dan vijf kilometer van hun huis reizen. Ook zijn cafés, sportscholen en restaurants weer open. Dit leidde meteen om twaalf uur ’s nachts tot lange rijen.

Op social media spreekt men van ‘freedom day’, maar er is ook veel kritiek.

Sydney na 4 maanden uit lockdown

De gevaccineerde bewoners van Sydney mogen sinds vandaag eindelijk weer verder dan vijf kilometer van hun huis reizen en horecagelegenheden bezoeken. „Ik zie het als een dag van vrijheid, een vrijheidsdag”, zei premier Dominic Perrottet van New South Wales, de deelstaat waarin Sydney ligt. „We leiden de natie uit deze pandemie, maar het zal een uitdaging zijn.” Hij waarschuwt hierbij voor de mogelijkheid dat het aantal coronabesmettingen in de stad nu weer zal stijgen. Op social media is de hashtag #freedomday trending in Australië, maar niet iedereen is even blij.

Er klinkt felle kritiek op het feit dat in de grootste stad van Australië de maatregelen alleen deels opgeheven zijn voor bewoners die gevaccineerd zijn. Ongevaccineerden moeten tot in ieder geval 1 december nog thuisblijven. Op social media wordt dit als discriminatie en buitensluiting bestempeld. Ook is de rest van Australië – dat vanwege nog geldende strenge lockdowns volledig coronavrij is – bezorgd om wat er nu gaat gebeuren met de besmettingsgraad in Sydney.

Lange rijen voor supermarkt

Ooggetuigen delen op social media beelden van de enorme rijen voor filialen van de supermarktketen Kmart. „Beeld je dat lege gevoel in, dat idee van existentiële pijn wanneer je je realiseert dat je in de rij staat – op een parkeerplaats – om midden in de nacht spullen bij de Kmart te kopen”, steekt een Twitteraar de draak met de situatie. Niet alleen bij supermarktketen liep het meteen één over twaalf storm, ook in kroegen en cafés stonden mensen voor de deur te trappelen om eindelijk weer een biertje met familie en vrienden te kunnen drinken.

Australiërs mogen na 1,5 jaar weer naar het buitenland: ‘tijd om Australiërs hun leven terug te geven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sydney na bijna 4 maanden uit strenge lockdown, enorme rijen voor de supermarkt
Sluiten