Esther van Dijk
Esther van Dijk Opvallend 22 sep 2021

Franse monniken die 5G-masten in brand staken: ‘Wilden de bevolking beschermen’

Twee Franse monniken zijn aangeklaagd voor het in brand steken van 5G-masten voor mobiele netwerken. Het duo wilde aandacht vragen voor de vermeende ‘gezondheidsrisico’s’ van de masten.

De twee monniken komen uit een ultraconservatief kapucijnenklooster uit de regio Rhône in Frankrijk en bekenden vorige week aan de politie dat zij inderdaad de masten hebben vernield. De twee zijn vorige week in het holst van de nacht naar een 5G-mast gegaan om deze te vernielen. Een nacht later zijn ze naar een nabijgelegen dorpje gegaan om ook de tweede mast in brand te zetten. Hier wachtte de politie hen op. Zodra de monniken begonnen met brandstichting, zijn de twee in de boeien geslagen. Het is niet bekend hoe de agenten wisten waar ze de brandstichters konden vinden.

Franse monniken

De mannen vertelden een onderzoeksrechter dat ze „de bevolking wilden waarschuwen tegen de schadelijke effecten van 5G”, vertelde de stadsofficier van justitie, Laetitia Francart.

Aanklagers melden dat de schade aan beide masten „te verwaarlozen” is. Toch worden de monniken beschuldigd van „beschadiging en poging tot vernieling met een brandstichtend voorwerp”. Het klooster staat achter de overtuiging van de monniken en is overtuigd van de gevaren van de straling. „De golven zijn zeer schadelijk voor de gezondheid, en ze wilden handelen voor het welzijn van de mensheid”, vertelde een woordvoerster van de monniken aan de regionale krant. Ook zegt de woordvoerster dat de brandstichting „een losstaande daad en een fout van de jeugd” was. De twee monniken zijn 39 en 40 jaar oud.

Telecombedrijven 5G-masten

Volgens telecombedrijven zorgt 5G voor veel sneller internet. Veel gebieden op het Franse platteland worstelen nog steeds met trage en onbetrouwbare internettoegang, dus dat zal hen waarschijnlijk ‘over de streep’ trekken.

Toch zijn in sommige delen van Frankrijk, evenals in andere Europese landen, groepen mensen tegen het 5G-netwerk. De protestanten menen dat de straling van de antennes slecht is voor de gezondheid en het milieu. Hier is vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs van. Ook in Nederland zijn in 2020 tientallen masten in brand gestoken.

Jan Terlouw een hit bij College Tour: de hoogtepunten én zijn waardevolle advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Franse monniken die 5G-masten in brand staken: ‘Wilden de bevolking beschermen’
Sluiten