Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 10 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Leerlingen gedwongen uit de kleren tijdens uit de hand gelopen drugscontrole op school Curaçao

Een drugscontrole op een middelbare school op Curaçao zorgt voor veel ophef op het eiland. Minderjarige scholieren moesten zich dinsdag namelijk uit kleden voor de politie en docenten. Het Openbaar Ministerie (OM) start een onderzoek, maakte het gisteren bekend.

Op Curaçao zijn drugscontroles op school niet ongebruikelijk, maar die van de Marnix Cas Cora school ging over de streep. Minderjarige leerlingen werden daar gedwongen om naakt te bukken voor de politiecontrole. Ouders en leerlingen klaagden op social media en bij lokale media over de vernederingen.

‘Drugscontrole ging te ver’

De school bleef vanwege alle ophef gisteren en vandaag dicht. Sommige agenten die de controle uitvoerden, moesten verplicht met vakantie en één docent is geschorst. Docenten, leerlingen en ouders krijgen nazorg na het incident.

Volgens minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas ging de drugcontrole veel te ver. Hij is tevens minister van Justitie en betrokken bij het onderzoek. Gisteren sprak hij met docenten van de school en hij probeert nu te ontdekken wat er mis ging. Pisas begrijpt dat leerlingen en ouders hierdoor geschokt zijn.

Onschuldige scholieren

Wapen- of drugscontroles gebeuren vaker bij jongeren op scholen op Curaçao. Maar dat jongeren zich daarvoor moeten uitkleden is niet gebruikelijk. Sommige advocaten benadrukken dat dit soort controles alleen zijn toegestaan bij zware verdenkingen van wapen- of drugsbezit. Afgelopen dinsdag was dat niet het geval. De leerlingen vertelden dat ook de aanwezige agenten een intimiderende houding hadden.

De directrice van de school geeft toe dat de aanpak van dinsdag fout was. De waarnemend korpschef van de politie wilde in een persconferentie niet erkennen dat de agenten verkeerd handelden. Schooldirectrice Maghalie van der Bunt-George benadrukt dat de betrokken leerlingen van afgelopen dinsdag „onschuldige leerlingen” zijn. „Er is helemaal geen indicatie dat ze iets fout hebben gedaan”, schrijven lokale media. 

https://twitter.com/AnoukT/status/1435984247014281216

Geschorste docent

De geschorste docent heeft donderdag aangifte gedaan bij de politie. Van hem gaan namelijk beelden rond op social media waarin hij als pedofiel wordt bestempeld. De docent was betrokken bij de drugscontrole en volgens de berichtgeving zou hij de betrokken leerlingen hebben aangewezen. De leraar claimt dat de beschuldigingen afkomstig zijn van twee oud-leerlingen die van school moesten vanwege drugsgebruik en niet waar zijn.

Nederlanders zijn de grootste cocaïnehandelaren van Europa

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.