Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 26 sep 2021

Deel van Duitsland op verkiezingsdag opgeschrikt door bom uit WOII

Het is verkiezingsdag in Duitsland, maar niet overal kan er gestemd worden zoals het hoort. In de gemeente Wuppertal, een gemeente in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen, zijn mensen opgeschrikt door een onontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog.

Binnen enkele honderden meters van de bom bevinden zich vijf stembureaus. De autoriteiten vragen kiezers daarom thuis te blijven tot het explosief ontmanteld kan worden. Dat gebeurt naar verwachting pas in de loop van de dag, terwijl mensen maar tot 18.00 uur de tijd hebben om te stemmen. Mensen die besluiten toch te gaan stemmen, kunnen dat overigens wel gewoon doen in de nabijgelegen vijf stembureaus, want die blijven open.

Gisteren werd de bom gevonden in de buurt van de rivier Wupper. Huizen in de omgeving werden na de vondst geëvacueerd. Honderden mensen werden ondergebracht in een opvangcentrum of verbleven bij familie of vrienden.

Verkiezingen luiden einde van regeringsperiode Merkel in

Onze oosterburen stemmen vandaag voor de parlementsverkiezingen die het einde inluiden van de regeringsperiode van bondskanselier Angela Merkel. Zo’n 60,4 miljoen kiezers kunnen vandaag naar de stembus om te beslissen welke partij het in Duitsland voor het zeggen krijgt.

Door het hele land zijn er zo’n 60.000 stemlokalen te vinden, waar de kiezers op maar liefst 47 verschillende partijen kunnen stemmen. De twee voornaamste kanshebbers om Merkel op te volgen zijn haar partijgenoot Armin Laschet (CDU) en minister van Financiën Olaf Scholz van de centrumlinkse partij SPD.

Duitsland verwacht recordaantal poststemmen

De opkomst bij verkiezingen in Duitsland is traditioneel hoog in vergelijking met andere landen. Bij de parlementsverkiezingen in 2017 ging meer dan 76 procent van de kiezers stemmen. Dit jaar wordt vanwege de coronapandemie gerekend op een recordaantal poststemmen.

Direct na het sluiten van de stembureaus worden exitpolls verwacht. De SPD ging kort voor de verkiezing nog nipt aan kop in de peilingen, maar het conservatieve blok van zusterpartijen CDU/CSU zat de partij op de hielen.

De uiteindelijke winnaar krijgt naar verwachting niet genoeg zetels om alleen te kunnen regeren. Dat betekent dat er een coalitie moet komen met minstens één en waarschijnlijk twee andere politieke partijen.

Taliban krijgen waarschijnlijk geen spreektijd bij Algemene Vergadering VN

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deel van Duitsland op verkiezingsdag opgeschrikt door bom uit WOII
Sluiten