Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Buitenland 17 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Afghaanse Nederlanders over de situatie in hun thuisland: ‘Machteloos’

De Taliban hebben met een bliksemoffensief de macht gegrepen in Afghanistan. Veel mensen daar, vooral vrouwen, vrezen voor hun lot. In de Afghaans-Nederlandse gemeenschap heerst somberheid en pijn. Jawid Dehpoor van stichting Keihan is ervan overtuigd dat geen enkel Afghaans-Nederlands huishouden blij is met de ontwikkelingen. „Je voelt je totaal machteloos”, vertelt Dehpoor.

De Taliban heerste al eerder over Afghanistan: van 1996 tot 2001. Toen werd hun regime ten val gebracht door internationale militaire partners onder leiding van de Verenigde Staten. Maar begin dit jaar trok de VS hun troepen terug. Zo kregen de Taliban ruimte en begonnen ze aan hun opmars.

Zondag veroverden ze de hoofdstad Kabul en riep de groepering de overwinning uit. Sindsdien heerst er chaos in Afghanistan. Veel mensen trokken naar het internationale vliegveld in de hoofdstad, in de hoop het nieuwe regime te ontvluchten. Gisteren legde Metro uit wie de Taliban precies zijn, en wat ze willen in Afghanistan.

Situatie in Afghanistan

Volgens Dehpoor is de situatie voor Afghaanse Nederlanders lastig om te zien. Zo wonen hier bijvoorbeeld veel mensen die destijds voor de Taliban zijn gevlucht en nog veel contacten daar hebben. Daarnaast zijn er veel Afghanen in Nederland die zijn gevlucht sinds de oorlog in 2001 uitbrak. „Zij zagen wat er allemaal was bereikt in Afghanistan en hoe dat nu allemaal is verloren”, meent Dehpoor.

En ook Dehpoor zelf vindt het lastig om de beelden van de opmars van de Taliban te zien. De paniek van de burgers maakt het extra pijnlijk. „Na zoveel jaren gaan we weer terug in de tijd.”

Taliban-regime

Dehpoor groeide op in Afghanistan en woonde in Kabul toen de Taliban in 1996 de stad binnenvielen. „Er heerste toen een deprimerende stemming over de stad”, legt hij uit. Het regime van de Taliban is streng. Ze willen namelijk de sharia, de islamitische wet, invoeren. Dat betekent onder meer dat vrijetijdsbestedingen niet meer mogen, vrouwen thuis moeten blijven, en dat de geloofspolitie mensen naar de moskee dwingt te gaan wanneer het tijd is voor het gebed.

De ouders van Dehpoor hadden voor het Taliban-regime aan de universiteit gewerkt en waren daarom hun leven niet meer zeker. In 2000 vluchtten ze naar Nederland. Tegenwoordig is Dehpoor huisarts en vrijwilliger voor stichting Keihan.

Voor stichting Keihan gaat het werk van de afgelopen jaren in rook op, zegt Dehpoor. De stichting zet zich namelijk in voor ontwikkelingshulp en de verbetering van onderwijs. Medische opleidingen in Afghanistan beschikken bijvoorbeeld niet over menselijke lichamen om onder meer operaties op te oefenen. Keihan regelde een kadaver, en liet deze prepareren. Zo leidde hij een Afghaanse arts op, die hij terugstuurde om andere artsen in het land ermee te trainen. „Dat zal onder het Taliban-regime nooit meer mogen.”

Afghanistan helpen

Een vraag die bij veel mensen speelt: kunnen ‘we’, het westen, iets doen? Volgens Dehpoor zijn pogingen vanuit Nederland om Afghanen in nood te helpen, vrijwel onmogelijk. Wel zijn er meerdere initiatieven opgezet om geld in te zamelen. Dat geld was bedoeld voor Afghanen die van het platteland naar Kabul waren gevlucht voor de Taliban en voedsel nodig hadden. „Maar de opmars van de Taliban ging zo snel, dat dit niet op tijd kon worden opgezet.” Inmiddels ligt het luchtverkeer stil, zijn de grenzen dicht en zouden ook banktransacties naar Afghanistan niet meer mogelijk zijn.

„Mensen willen heel graag iets doen, maar je voelt je totaal machteloos”, vertelt Dehpoor. Hij hoopt dat er aandacht zal blijven voor Afghanistan en de humanitaire hulp die het nodig heeft. „Het maakt niet uit wie de regering is. Een lege maag is een lege maag.”

Alle artikelen over de situatie in Afghanistan lees je hier.

Wie zijn de Taliban en wat willen ze bereiken in Afghanistan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Afghaanse Nederlanders over de situatie in hun thuisland: ‘Machteloos’
Sluiten